CSC_2468Vandaag 14 december 2015 vond “de aftrap” plaats Fit in 12 weken. Daartoe was de Vijverzaal in wooncomplex Puntenburg omgetoverd tot een soort Papendal / KNVB/  sportcentrum, inclusief medische staf en onderzoek faciliteiten . Het als zodanig ingerichte Sportcentrum Soesterkwartier, bood dan voor ouderen de gelegenheid een fitnesstest te doen. Een en ander als gevolg van de eerder gehouden “Try Out” in het Soesterkwartier bij KVVA.

Het programma is in samenwerking met SRO, Birkhoven Zorggoed, Ouderensteunpunt De Wissel en De Sportcombinatie tot stand gekomen, met ondersteuning van de gemeente Amersfoort en voetbalvereniging KVVA.

DSC_4077

DSC_2465Lonneke Lavrijssen, Projectleider van dit sportieve gebeuren, heette een ieder hartelijk welkom en verwees naar de diverse tafels waar de al dan niet schuifelende mensen een test konden doen. Zo werd de bloeddruk gemeten, de kracht in de armen/handen, een oog- hand test en werd de mogelijkheid geboden al zittende op de grond, met gestrekte benen te trachtten je tenen aan te raken. Dit laatste was natuurlijk een testje om te zien hoever men de armen naar voren kon krijgen.

Een diëtiste met allerlei lekkere dingen op tafel gaf uitleg over de hoeveelheid suiker er wel in al die producten zat. Voor de noodzakelijke geruststelling waren er ook allerlei “gezonde”producten voorhanden.

DSC_4111Onze eigen Apotheker van de Noordewierweg was ter plaatse aanwezig om uitleg te geven over het Sporten op een wat latere leeftijd en vragen te beantwoorden over medicijn gebruik.

Een grote staf van buurt sport coaches van de dienst SRO huppelde overal tussen door om hand en span diensten te verrichten. Zo was daar, de grote tafel met inschrijfformulieren en “intake” gesprekken. DSC_4081

Het aantal bezoekers nam redelijke proporties aan en alle medische testen waren bezet en er ontstonden zelf wachtrijen.

DSC_4100Na de klok van 14.00 uur kwam Wethouder Hans Buijtelaar , een niet onverdienstelijke “hardloper” , het programma Fit in 12 weken officieel van start laten gaan. Na de ontvangst en een kleine toespraak mocht de Wethouder ook even een paar medische testen doen. Zo werd zijn bloeddruk gemeten en moest hij blazen (longinhoud). De resultaten zijn niet bekend gemaakt.

DSC_2452Schalen met ( gezonde) hapjes werden geserveerd. De koffie en thee vonden zijn weg en nog steeds kwamen er mensen binnen om eens een fitness testje te doen. De drukte aan de gesprekstafel om een keuze te maken uit de vele aangeboden activiteiten, was dan ook het gevolg van de start van deze actie.

Het bleef lang “sportief”onrustig in Puntenburg.

Onderstaand nogmaals een omschrijving van het project.

Het programma ‘Fit in 12 weken’ is een programma ontwikkeld om  65+’ers  langer fit te houden. Mensen van 65 jaar en ouder bewegen minder dan het gemiddelde in Nederland. Van de groep 65-74 jarigen beweegt bijna 44%  van het NNGB (*) te weinig en van de 75-plussers beweegt bijna 54 % onvoldoende. SRO, De Sportcombinatie en Birkhoven Zorggoed hebben de handen ineen geslagen om samen het bewegen van 65 + ‘ers in het Soesterkwartier te stimuleren en laagdrempelig aan te bieden. 

Fittest

Om mensen te laten beleven hoe het is om (meer) te bewegen, start en eindigt het programma voor alle deelnemers met een fitnesstest . Gedurende het programma gaan senioren 12 weken gebruik maken van het bestaande beweegaanbod in de wijk. Ze krijgen advies over welke beweegactiviteit voor hen geschikt is en worden daarnaar toe geleid. Daarnaast worden gedurende het programma informatieve bijeenkomsten georganiseerd over o.a. gezonde voeding en val-preventie.

 Bewegen is gezond
Er zijn een aantal redenen om te blijven bewegen:1.Bewegen vertraagt de processen van het ouder worden 2. Bewegen houdt mensen gezond en vitaal 3. Bewegen geeft een positief gevoel.

Het is de tweede keer dat het Fit in 12 weken programma start. In september is de zogenaamde.  ‘try out’ geweest. Op maandag 14 december worden tevens de mensen ontvangen die al 12 weken bewogen hebben. Zij eindigen het programma op die dag met een fit-test. Natuurlijk worden zij gestimuleerd om te blijven bewegen.

Samenwerking

Het programma is in samenwerking met SRO, Birkhoven Zorggoed, Ouderensteunpunt De Wissel en De Sportcombinatie tot stand gekomen, met ondersteuning van de gemeente Amersfoort en voetbalvereniging KVVA.

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy.

Reportage klik hier.