P7045112Zaterdagmorgen 4 juli (met Mimoun van het Jeugd-Persbureau) ging uw verslaggever op weg naar DierenPark Amersfoort om de opening te verslaan van “De Grote Wildernis”. Het weer was aanmerkelijk anders dan vorig jaar bij de opening van “Snavelrijk”. Het zonnetje scheen als een koperen ploert, en de temperatuur zou op kunnen lopen tot rond de 34 graden was het laatste bericht. Gelukkig was het ruim voor het heetste moment van de dag, maar ook om half tien was het gevoelsmatig erg warm. Eerst melden bij de receptie, zo hoort dat als je als Journalist gemeld bent op een uitnodiging.

Nadat ook andere Journalisten gearriveerd waren ging het hele gezelschap richting de te openen “Grote Wildernis”. Een grote groep genodigden waaronder winnaars van een wedstrijd, waren al in de buurt van het gebied. Vanaf 12.00 uur zou De Grote Wildernis ook voor de andere bezoekers open gesteld zou worden. In afwachting van de opening werd er informatie gegeven over welke Maki’s er gehuisvest zullen zijn, en dat het voor de medewerkers van DierenPark Amersfoort ook best wel spannend is of de verschillende Maki’s goed met elkaar overweg zouden kunnen.

P7045139Een kruik met water stond klaar voor het openingsritueel. Het water was speciaal uit een zijtak van de Amazonerivier gehaald. Of het iets te maken had met “wat je ver haalt is lekker” …… Vanwege de warmte was er aan de genodigden een flesje water – waarschijnlijk van dichterbij – aangeboden. Dat kwam tijdens het wachten goed van pas. Een klein podium markeerde de plek waar het allemaal zou gaan gebeuren. achter het podium kwam een rookpluim omhoog. Op een vraag over de rook kwam het antwoord “nee, dat is om een nevel voor te stellen die het net iets geheimzinnigs geeft”, ofwel; het was “gelukkig” maar een rookmachine!

De bodem van het binnenverblijf is uiterst doelmatig voorzien van een meter dikke laag waarin beestjes leven die de uitwerpselen wegwerken. In theorie zal er dus misschien een keer per jaar schoongemaakt moeten worden, tussentijds wordt er duurzaam “genuttigd” door micro-organismen. Wie zou zo’n vloer niet willen?! En binnen hebben ze met zo’n “vloer” een beetje buiten gemaakt.

P7045223Er wordt verteld over de uitdaging die het drinken geeft voor de giraffen. Om het enigszins voor te kunnen stellen “zet je fles water op de grond en probeer zonder je handen te gebruiken te drinken” zo moeilijk ongeveer gaat het ook bij de giraffen, ze moeten eerst hun poten uit elkaar zetten dan knielen door hun voorpoten en dan pas kunnen ze drinken. Je kunt het geluk hebben om te zien hoe, de giraffen drinken, vanuit een fietsbootje maar dan moet je wel heel stil zijn. Als je gilt of schreeuwt dan gaan ze weg. Vanwege de warmte waren ze nauwelijks in beeld te krijgen.

De Parelhoenders leken geen last te hebben van de warmte en renden hard achter elkaar aan. Of was dat misschien “haantjes-gedrag” vanwege paringsrituelen? Rennen en herrie maken deden ze zo mogelijk harder dan het aanwezige publiek.

P7045155Nadat de directeur van DierenPark Amersfoort de Kruik “Amazone-zij-tak-water” in de rivier leeggegoten had, vertelde hij hoeveel water er nu exact in de rivier liep: 3 miljoen liter. Al viel over de hoeveelheid water door de warmte en mogelijke verdamping te twijfelen, nameten leek toch ietwat overdreven en is dus ook niet gedaan.  Zeker is dat het zoveel is dat zo’n hoeveelheid een behoorlijk zwembad vol is.

 

P7045175De afgevaardigde mevrouw van de gemeente Amersfoort overhandigde de directeur een cadeautje om deze opening van het nieuwe deel iets extra feestelijks te geven. Het cadeautje was voor een van de bootjes, de Amersfoortse vlag “op maat”. Toen ook nog duidelijk werd dat de directeur jarig was, zong iedereen het “Lang zal hij leven” mee. Hierna mochten de eerste bootjes gaan varen. En als je dan als verslaggever van Soesterkwartier.info ook nog ontdekt dat het eerste bootje wijkgerelateerde inzittende heeft, dan is dat extra leuk. Nog even moesten de hapjes geproefd, sommigen smolten al bijna vanwege de temperatuur, ze zagen er zeer smakelijk uit en smaakten nog beter.

Na deze feestelijke opening ook nog maar even een kijkje genomen in “Snavelrijk” en het mag gezegd, de vogels zijn goed ingeburgerd en gewend aan al dat rondlopend volk.

Verslag en foto’s Ngie

Verwante artikelen: persbericht van DP Amersfoort