1 (2)18 november 2014, Wooncomplex Puntenburg, 16.30 uur.

Het is en drukte van belang in de Vijverzaal van Puntenburg. De  kandidaten voor het Wijkresto examen zijn druk in de weer. Duidelijk gespannen. Tafels worden gedekt. Het zilver wordt uit de kast gehaald. Damast  tafelkleden worden gladgestreken. Hier en daar nog een lepel of vork die niet helemaal goed ligt. Diverse malen controleren ze of alles klopt. Er wordt gedekt voor 50 gasten. De gastenbezetting wordt nog eens nagelopen. Snel worden nog stoelen gewisseld omdat er een andere kleur tussen zat. En een afzonderlijke tafel wordt nog bijgezet voor “de Staf”

Een dame zorgt voor “Live”muziek met pianospel en /of gitaar.

In het keuken gedeelte komt uit veel grote pannen stoom. Chef kok Robbert en Yasmeen van Puntenburg zelf, nemen het roer over ( nou ja de pollepel) . Rust daalt neder in de keuken.

Borden/Soepkommen, potjes en kopjes worden klaargezet. De aankomende nieuwe chef koks zijn er klaar voor. Schaaltjes met stokbrood worden netjes verdeeld. En later weer aangevuld omdat er in de zenuwen veel stokbrood in hongerige mondjes verdween.

Wat schaft de pot. Wel daar is over nagedacht. De aanwezige gasten zijn ontvangen met een consumptie. Het menu bestaat uit een Herfstbouillon, getrokken uit rundvlees, groente en specerijen. Daarna het hoofdgerecht, wat vermeld “Stampot Buffet” bestaande uit oer Hollandse Boerenkool met daarnaast Zuurkool. Beiden geserveerd ala platte met worst. Voor de moslima is er Halal vlees.  Het dessert is een verrassing.  Uiteraard worden er de nodige drankjes bij geserveerd.

17.40. Enkele kinderen nemen de rol van gastheer/vrouw op zich als de eerste gasten zich melden. Keurig worden deze naar een plaats gebracht en voorzien van koffie/thee of en andere consumptie.

Familieleden van de kandidaten zijn zichtbaar aanwezig. Ook een beetje nerveus natuurlijk. Opa/Oma,Mamma en Pappa’s  nemen plaats aan de gerangschikte tafels.

1 (44)Klokslag 18.00 uur komen de Wethouder van Zorg, Wonen en  Wijken, mevrouw Fleur Imming en de Manager Wijkzaken Nico Paap hun opwachting maken. Verwelkomt door Jolande Koelewijn en Rita Scholten, ( Welzin en Wijkleerbedrijf) en  Priscilla Bitterling van de Amerpoort.  Zijnde de organisatoren van de Kinder resto.

7 weken terug, zaten er 9 kinderen in dezelfde ruimte te luisteren naar een man met messen en een bos uien.  7 weken later lopen ze er nog, maar nu een stuk zelfverzekerder (tikje nerveus) en wetende wat te doen.

Jolande Koelewijn spreek namens allen een kort welkomst woord.

Rustig en gedisciplineerd wordt de Herfstbouillon uitgeserveerd. De karretjes met soep worden langs de gasten gereden. Gelet wordt natuurlijk op de wijze van presenteren en neerzetten van de kommen soep, “zoals het heurt”. Andere deelnemers zijn in de keuken alweer bezig met het vullen van de Juskommen .  Tafel voor tafel wordt weer afgelopen om de lege soepkommen weg te halen. Het geheel wordt vervangen door het hoofdgerecht met worst en spekjes. De borden gaan leeg tot tevredenheid van zowel de gasten als het personeel.

1 (127)In afwachting van het dessert krijgt Wethouder Imming de gelegenheid te uitslag van de cursus  Koken met kinderen, Wijk Resto Soesterkwartier 2014 bekend te maken.  Om de kandidaten niet zo lang te laten wachten, is haar inleidende speech van korte duur. Een kleine terug blik en het doel van de cursus die zich heeft bewezen. En alle 9 kandidaten zijn geslaagd. Een grote last valt weg. Lachende gezichtjes, blije familieleden en bezoekers. Een voor een worden de deelnemers gefeliciteerd door de Wethouder en voorzien van een certificaat met de benoeming tot  “Super Chef”. De categorieën waarin  cursus is gegeven staan vermeld op het certificaat.

Het dessert wordt een toetje, de nieuwe chef Koks hebben alleen oog voor hun certificaat. Trots door de zaal lopend en aan iedereen laten zien.

Ze mogen inderdaad trots zijn. Maar ook de stagiaires/stagianten die 7 weken lang deze kinderen hebben begeleid. Zo ook de organisatie van het geheel.

Een en ander had ook niet plaats kunnen vinden als de plaatselijke Groot Grutter van de Noordewierweg niet had gesponsord door al deze weken de voedingswaren te leveren.

En ach als de Wethouder en Wijkmanager er toch zijn, kun je misschien nog wel  even wat zaken bespreken.

Jolande, Rita, Priscilla, Begeleiders, een paar Koks, ervaring deskundigen en Puntenburg. Bedankt.

De volgende Koks opleiding voor kinderen begint op 5 januari 2015. En weer in 7 weken tijd zullen een aantal kinderen worden opgeleid tot Super Chef.

1 (117)Verslag en foto’s Karel van Rooy

Fotoreportage    Diapresentatie