Eierautomaat Amersfoort Soesterweg biologische eierenSinds vrijdag 14 maart 2014 is de eerste eierautomaat in Amersfoort een feit. Klanten kunnen nu bij Westerik Kringkoop op de Soesterweg 218 verse boerderij eieren – zowel biologische als ook scharreleieren – uit de muur trekken. 
De eigenaressen van de veelzijdige Nieuw- en tweedehands winkel Westerik Kringkoop op de Soesterweg in Amersfoort hebben hun assortiment sinds kort uitgebreid met de verkoop van verse eieren. Een verrassende keuze – of toch niet? Winkelier Caroliene van Achterberg: “Sinds wij in 2012 begonnen zijn met de verkoop van tweedehands artikelen kwam er als vanzelf de klemtoon op hergebruik en duurzaamheid. Gaandeweg werden wij ook de vaste inzamelplek voor:
  • lege batterijen
  • lege printer-cartridges
  • gebruikte boter en (frituur-)olie
  • oude mobiele telefoons
  • elektrische apparatuur en
  • gebruikte kleding en textiel
En daar vonden wij een eerlijk product als verse boerderij eieren eigenlijk prima bij passen.”
Om de proef op de som te nemen zetten zij een paar pakjes witte scharreleieren en bruine biologische eieren in de winkel neer, om te kijken wat er gebeurd. “Onze klanten waren meteen enthousiast” verteld Jeannette Mooij. “Steeds meer mensen die kwamen om te neuzen in de tweedehands artikelen, of om een zakje snoep te kopen, namen gelijk een pak verse eieren mee. Sommigen kopen zelfs al 30 of 60 stuks tegelijk. Dat kan gewoon – de dames hebben altijd voldoende voorraad. En de eieren zijn zo vers, dat ze rustig een tijdje kunnen blijven staan.
In een tijd waar men zich in toenemende mate bewust wordt van het milieu, en de mensen regelmatig opgeschrikt worden door weer een nieuw voedselschandaal vinden de klanten het steeds belangrijker om te weten waar hun voedsel eigenlijk vandaan komt en hoe de boer met zijn dieren omgaat. Dat zijn vragen die Mooij en Achterberg – in tegenstelling tot de supermarkten – uiteraard direct kunnen beantwoorden:
“De eieren zijn afkomstig van een kippenboerderij uit de regio. Dat is veel minder belastend voor het milieu, als wanneer de eieren van ver komen. En we weten zeker dat de eieren supervers zijn. Ook het feit dat wij de eieren direct van de bio-boer halen geeft vertrouwen. En niet onbelangrijk: “Hierdoor kunnen wij de eieren veel voordeliger aanbieden dan supermarkten en natuurvoedingswinkels.”
De dames ontvingen al veel complimenten over de goede smaak van zowel de biologische als ook de scharreleieren. Omdat er steeds meer eieren over de toonbank gingen, en om de eieren rond om de klok aan te kunnen bieden, staat er nu een eierautomaat voor de winkel. Per direct kan iedereen ook buiten de winkelopeningstijden, en zelfs in het weekend en ‘s nachts, eieren kopen. De eierautomaat is makkelijk te bereiken, want op dit gebied van de Soesterweg kun je probleemloos (en gratis!) parkeren. Erg handig is ook dat je bij het apparaat niet gepast hoeft te betalen. De automaat wisselt zelfs briefjes van 5,- en 10,- Euro. Pinpassen accepteert het apparaat helaas nog niet – maar ook dat is geen enkel probleem: “We zullen altijd ook een aantal eieren in de winkel hebben, voor mensen die geen contant geld bij zich hebben, en liever willen pinnen.”
En over verantwoord hergebruik gesproken: De winkel krijgt er tevens nog een inzamelbak bij: namelijk voor lege eierdozen. “Zonde om iets weg te gooien dat je zeker nog een paar keer kunt gebruiken! Spaar het milieu en lever de lege eierdozen bij ons in!”
Met name rond Pasen verwachten de dames van Westerik Kringkoop veel toeloop: “Wij verwachten dat dan met name de scharreleieren hard zullen gaan, omdat die namelijk wit zijn, en zich mooi laten verven.”
Op de Facebookpagina  vinden klanten eierrecepten, traktatie ideeën en informatie over bijzondere aanbiedingen en acties rond de eierautomaat. Zoals de kleurplatenwedstrijd die Westerik Kringkoop ter introductie van de eierautomaat houdt. Kinderen tot 12 jaar mogen een vrolijke kleurplaat met thema kip en ei inkleuren en tot 29 maart in de winkel inleveren. Voor de winnaars van de 3 leeftijdscategorieën liggen er mooie prijzen klaar.