Dinsdagavond 14 oktober 2014 zijn zo’n 70 bewoners uit het Soesterkwartier bij elkaar gekomen. In speeltuin Soesterkwartier aan de Noordewierweg. Om met elkaar te praten en te denken over interessante vernieuwingen, veranderingen, verbeteringen op het gebied van bijvoorbeeld groen, werk, winkels, zorg, veiligheid, lagere energie rekening. Géén saai zitten en luisteren naar wat anderen bedacht hebben. Absoluut niet. Het werd een avond in beweging: zitten, koffie, luisteren, thee, reageren, van plaats wisselen, mee denken, iets fris, stickers plakken, een pilsje en floreynen inzetten.
Bij binnenkomst was de gang naar het Kleurenrad van Floreyn belangrijk, een draai aan het wiel bepaalde jouw kleur. Die kleur bleek in loop van de avond een plaats aan de praattafel te zijn, alle rode stickerdragers bij elkaar, de groene, de blauwe en de gele. Zo werd het bonte gezelschap nog bonter. Na het draaien aan het rad, kreeg iedere aanwezige 10 floreynen. Daarvan kon de koffie of thee ‘gekocht’ worden, later op de avond ook fris of een pilsje. De floreynen moesten niet allemaal worden omgezet in ‘drank’, ze zouden ook gebruikt gaan worden in de derde en laatste ronde van de avond. Rond tien over acht opende Rob Lampe de goed bezochte avond met : “verbeter de wereld en begin in het Soesterkwartier”.
Willem Hamels kreeg daarna de microfoon, hij heette de bezoekers welkom en gaf overzicht van de avond. Willem is al jaren druk met de werkgroepen Duurzaam Soesterkwartier en De Goeie Buren. Hij heeft hart voor het Soesterkwartier en wil hier niet meer weg. Daarom zet hij zich in voor het Soesterkwartier. Henry de Gooyer, ook van Duuzaam Soesterkwartier en De Goeie Buren laat weten dat het Soesterkwartier ook zijn hart heeft gestolen. Arent Jan Pleizier, bedenker van de floreynen, komt aan het woord, door anders te denken, de floreynen in te gaan zetten, kun je geld en werk binnen de wijk houden. De woningbouwverenigingen zijn ook vertegenwoordigd. Van de Alliantie is mevrouw Liesbeth Dekker aanwezig en voor Portaal is de heer Christopher Klap er.
In de eerste ronde blijkt de gedraaide kleur belangrijk. Rob liep rond met vragen op zoek naar een persoon met de kleur van het rad. Vragen die gesteld werden: Bent u een goeie buur? Wat doet u dan zoal om dat te zijn? Hoe lang woont u hier al? Heeft een koop of een huur woning? Hoe is uw buurt? Wat vindt u van groen om u heen? Wat vindt u van het Soesterkwartier? Bij wie huurt u? Hoe wordt u geholpen bij de woningbouwvereniging? Heeft u werk?
De tweede ronde volgde soepel op de eerste. Dit werd de ronde om met elkaar te praten, te denken over interessante vernieuwingen, veranderingen, verbeteringen op het gebied van bijvoorbeeld groen, werk, winkels, zorg, veiligheid, lagere energie rekening. Iedereen wisselde van plaats. Nadat de rust er weer was, gingen de gesprekken over de vier pijlers die in het Soesterkwartier van belang zijn : Welzijn Werken Winkelen Wonen. In de gespreksmapjes zaten onderwerpen als:
- Soesterkwartier klus service, klussen in de wijk die door klusser uit het Soesterkwartier gedaan kunnen worden.
- Soesterkwartier krijgt haar eigen munt
- Soesterkwartier mantelzorg
- Versmarkt bij de Emmauskerk
- Eigen producten verkoop in de wijk
- Marktplaats Soesterkwartier diensten
- Onderhoudsbudget voor eigen huurwoning of complex
- Buurthuis wordt buurtbedrijf
De Alliantie en Portaal zijn gevraagd naar hun standpunt ten opzichte van deze gesprekken en onderwerpen. Zij staan beide open voor de vernieuwingen, willen graag op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen en zijn positief over deze avond.
In de derde ronde bleken de gekregen floreynen belangrijk. Alle onderwerpen van de (gekleurde) gesprekstafels lagen op een rij achter in de zaal. Bij ieder onderwerp stond een potje, daar mocht iedereen naar keuze een floreyn in doen. Daardoor kon een waardering voor diensten in het Soesterkwartier gegeven worden.
Om half tien sloot Willem de avond af met iedereen te bedanken voor de aanwezigheid én de inzet. Voor wie verder mee wil denken kon een kaart invullen (naam en adres). Er is een mooi stapeltje kaartjes in gevuld!
Wie niet op de avond was, toch mee wil denken en doen.: kijk op www.duurzaamsoesterkwartier.nl of op www.degoeieburen.nl.
verslag en foto’s Erica van Vugt
Wat een geweldige avond moet dit geweest zijn en wat een mooie projecten staan er op de rol. Het idee/proces lijkt veel op de G1000 zoals wij dat van de week voor de Kruiskamp hebben georganiseerd. 112 mensen gingen in dialoog en 70 daarvan vervolgen dit op 5 november a.s. Dan worden de ideeën verder uitgewerkt. Mocht men in het Soesterkwartier ook een WijkG1000 willen organiseren, bijv. najaar 2015 dan kunnen we dit faciliteren. Neem maar contact met ons op.
Groeten…Bert Veenstra
Hallo Bert, goed te horen dat het in Kruiskamp ook naar tevredenheid is verlopen. Ik voel ne aangesproken / uitgedaagd door je uitnodiging. Vanuit Duurzaam Soesterkwartier organiseren we elk jaar in maart een “eventje”, waar het vaak over energie- en milieu achtige dingen gaat. Duurzaamheid gaat ook over sociaal en economische issues, daarom dit jaar dus een tweede bijeenkomst. Focus ook op ander brzoekersprofiel, m.n. de huurders. Dat is deels gelukt. Vanuit onze ‘niet lullen maar poetsen’ houding gaan we eerst de oogst van dinsdag maar even verstouwen binnen een werkgroep ‘wijkeconomie’ die we gaan opzetten, wellicht resulterend in een bedrijf voor en door bewoners. Ik ken de G1000 beweging in Amersfoort en herken met jou de opvallende parallellen met onze avond van afgelopen dinsdag. Het organiseren van dat format volgend jaar in Soesterkwartier zou ik willen voorleggen aan de werkgroep die we nu oprichten. Dan houden we initiatief en “eigenaarschap” bij de bewoners en ondernemers van de wijk. Mijn voorstel is dus om die werkgroep eerst even op stoom te laten komen met een concreet plan, en dan tzt kijken of de wijk g1000 een passend instrument is bij de uitvoering.