eemvaarders (49)Amersfoort 17 oktober 2015. De Vijver (zaal) in wooncomplex Puntenburg vult zich met stoer uitziende zeebonken. Aan de uitmonstering te zien van ketelbink tot Bootsman en van Kaptein tot 1e Stoker. Vergezeld door een tweetal dames met trekharmonica ( accordeon) , wordt ruimte gemaakt voor een optreden.

Het bekende Zeemannenkoor “De Eemvaarders” is afgemeerd in de Vijverzaal. Een redelijk grote groep mannen in de werkkleding van Spakenburg / Urk / Volendam of andere haven staan klaar om met de begeleiding van de  accordeonisten een waterval van zeemansliederen ten gehore te brengen.

eemvaarders (3)Zeemanskoor de Eemvaarders is op 14 februari 2007 opgericht door een clubje zeer enthousiaste mannen uit Amersfoort en omstreken.
Wij richten ons speciaal op Nederlandstalige liederen, daar hier de kracht ligt in de herkenning op straten en pleinen en zodoende iedereen mee kan zingen
tijdens onze optredens! Naast de Nederlandse smartlappen van de zee, schuwen wij ook de shanty niet.
Deze is echter wel beperkter in ons repertoire.
Ons doel is plezier in het zingen en de liederen zo goed mogelijk ten gehore te brengen, om zo voor u een onvergetelijke dag te verzorgen!
Wij treden op in bejaarden,- en verzorgingstehuizen, festivals en bij grote evenementen, bruiloften en partijen,op markten en pleinen.
Elke uitdaging, mits ze haalbaar zijn gaan wij ze zeker aan. ( bron )

eemvaarders (19)Zo,n 65 mensen waren op deze avond afgekomen en klokslag 19.30 heette  Henk Thiecke, voorzitter van de Eemvaarders een ieder hartelijk welkom. Het Zeemannenkoor, ondersteund door een Banjo, Contrabas , Drummer en 3 accordeons ging daarna vlot aan de gang. Het repertoire van dit koor is zeer ruim te noemen met meer dan 50 Nederlandse en Engelstalige zeemansliederen.

En voorafgegaan aan elk nummer even dan die korte uitleg waarbij het publiek eenstemmig knikte als blijk van herkenning. Het laten zien van een kleine foto van Japie, werd dan ook gelijk geassocieerd met Ketelbinkie. Hier en daar werd door de bezoekers uit volle borst meegezongen.

eemvaarders (30)De humoristisch wijze waarop elk nummer werd aangekondigd, kon de waardering wel hebben van het publiek. Zeker bij het Engelse nummer Bloody Mary wat een deinend publiek opleverde.

En ook weer nostalgisch om al die “oude” zeemansliederen weer eens te horen.

Een zeer geslaagde avond met dank aan de organisatie, de bewonersvereniging  Puntenburg, de Hr Schippers en Manie ter Wal.

Meer informatie over “De Eemvaarders”vindt U op hun website.

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy.

Foto’s klik hier.