unnamed.oiuyfjpgGeen dreunende discobeats, geen spetterende uitgaanskleding en geen flitsende discolichten, maar wel een glinsterende discobol in het verblijf van de zwartvoetpinguïns in DierenPark Amersfoort. De glinstering van de bol veroorzaakt door de zon, lijkt namelijk op de oplichtende schubben van vissen en dat zorgt ervoor dat de dieren achter de weerkaatste glinsterende lichtjes op de grond aanwaggelen.

“In het wild duiken de pinguïns in het water op zoek naar een lekker visje”, vertelt vogelverzorgster Esther uit den Boogaart. “De schubben van de vissen glinsteren op als de stralen van de zon op de vissen weerkaatsen. Op deze manier weten de pinguïns precies welke kant zij op moeten zwemmen om hun vishapje te pakken te krijgen”, vervolgt zij.

In DierenPark Amersfoort is geen zee vol met levende vissen aanwezig waar de pinguïns een lekkernij uit kunnen duiken. Om de dieren te prikkelen, wordt hun natuurlijke gedrag zoveel mogelijk gestimuleerd in het park. “Dit heet verrijking”, zegt Esther. “Het klinkt misschien een beetje gek, maar de discobol vervangt hier de haring.”

https://youtu.be/6JDw7sdMi54?t=17