DSC_0311

Ferdy van Batenburg wint gedichtenwedstrijd

In het kader van de Week van de Alfabetisering vond vanmorgen in de Bibliotheek aan het Eemplein een feestelijke afsluiting plaats van de gedichtenwedstrijd voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Onder luid applaus werden Ferdy van Batenburg (eerste prijs), Karolina Smidova (tweede prijs) en ‘Samen Voortburgeren’ (derde prijs) in het zonnetje gezet. Als klap op de vuurpijl werd het winnende gedicht door rapper Diggy Dex op rap uitgevoerd.

Muziek is leven
Muziek is om te delen
Liefde om te geven
Liefde om te mailen
Vriendschap is net muziek
Vriendschap is so cool
Muziek is het enige waardoor ik gelukkig ben
Muziek is zo uniek
Muziek is de enige vriend die ik ken
Als er geen muziek is ben ik ziek
Ik wil voor altijd blijven leven
Muziek is gewoon doen
In plaats van geven
Ik geef mijn vriendje een zoen

Later als ik beroemd ben
Leef ik in de muziek
Het is iets dat ik ken
Ik ben gewoon uniek
Ik schep niet op over mij
Ik ben gewoon beroemd
Ik ben nu voor altijd vrijdag al het geluid dat zoemt
Mensen staan voor je in de rij
Je zingt je hele leven door
Ik voel me nu echt vrij
Ik leef in de muziek en ik kom daar voor

Ferdy van Batenburg

De gedichtenwedstrijd was georganiseerd voor deelnemers van het Taalcafé van de Bibliotheek en voor cursisten van ROC Midden Nederland en Amfors. Dit jaar was het thema ‘muziek’. Maar liefst 43 gedichten werden ingestuurd. De jury bestond uit stadsdichter Nynke Geertsma en Karin Horst namens de Bibliotheek Eemland.

Nog steeds heeft één op de negen Nederlanders moeite met lezen en schrijven. De Week van de Alfabetisering wil hier de aandacht op vestigen. Ook de Bibliotheek Eemland en andere organisaties in Eemland werken eraan om dit aantal naar beneden te brengen. Zo heeft de Bibliotheek wekelijks Taalcafés, Leesclubs Makkelijk Lezen en zogeheten Klik & Tik lessen.