dierenpark amersfoortlogoVandaag is er een recorder geplaatst in het verblijf van de Senegal galago’s in DierenPark Amersfoort. Op deze manier hoopt het park duidelijkheid te krijgen of er meerdere ondersoorten bestaan bij deze kleine apen. Deze dieren lijken zo erg op elkaar, dat je aan de buitenkant niet kunt zien of het mogelijk om verschillende ondersoorten gaat.

Een ‘ondersoort’ is een groep dieren met waarneembare genetische verschillen ten opzichte van de soort waartoe zij behoren.

De universiteit van Praag is in 2010 gestart met een DNA- onderzoek naar de Senegal galago’s in Europese dierentuinen. Het Amersfoortse park heeft destijds ook wangslijm van haar dieren gestuurd en uit de analyse blijkt dat er mogelijk twee ondersoorten binnen de Senegal galago’s bestaan. Om de vermoedens te bevestigen, start DierenPark Amersfoort een geluidsonderzoek.

“Ieder galagosoort maakt zijn eigen geluid, aan de lokroepen van de galago’s is te horen of wij met verschillende ondersoorten te maken hebben”, vertelt bioloog Nils Dijkgraaf. “Deze geluiden maken galago’s alleen als er geen mensen in de buurt zijn, vandaar dat wij het op moeten nemen”, vult de bioloog van het DierenPark aan. De geluidsopnames worden verzameld en vergeleken met de lokroepen van hun soortgenoten in het wild. Over drie weken hoopt het park genoeg geluidsmateriaal te hebben verzameld van de Senegal galago’s in DierenPark Amersfoort.