Watusi (Custom)Dierenpark Amersfoort levert een bijdrage aan een ambitieus project om door het kruisen van oude runderrassen het Oerrund terug te fokken. Het project, getiteld Uruz Project, werd eind 2013 gelanceerd door Stichting True Nature Foundation. Uruz is het oud Germaanse woord voor Oerrund en is de geëigende titel voor een project dat als doel heeft om het wilde rund terug te fokken – een dier dat tot voor vier eeuwen geleden in heel Europa voorkwam. Het uiteindelijke doel is om een runderras te creëren dat het Oerrund in alle aspecten heel dicht benaderd; uiterlijk, gedrag en zelfs genetisch. Daartoe worden fokkuddes opgestart in Nederland en in andere landen in Europa.

De eerste Uruz fokkudde loopt al rond in een natuurgebied bij Kloster Lorsch in Duitsland. Nu is Nederland aan de beurt. Vanuit het DierenPark Amersfoort zullen enkele koeien en kalveren van het ras watusi verhuizen naar Breda om een Uruz fokkudde te starten. Andere kuddes zullen spoedig volgen.

Het Uruz Project gaat zeer grondig te werk in haar selectie van geschikte runderrassen. Er wordt gewerkt met slechts vier rassen. De rassen zijn geselecteerd op hun gelijkenis met het Oerrund, maar ook op hoe een ras haar eigenschappen overerft in een kruising met een ander ras. Door een uitgekiend fokprogramma zal het doel snel bereikt kunnen worden. De watusi heeft een aantal primitieve eigenschappen die onmisbaar zijn voor het fokprogramma en dat gaat verder dan alleen het hebben van grote hoorns. De donatie van DierenPark Amersfoort is dus een onmisbare schakel in het terugfokken van de stamvader van al onze runderen.

Door gebruik te maken van diverse wetenschappelijke disciplines weten wij hoe het Oerrund eruit heeft gezien en het natuurlijk gedrag. Gegevens uit de wetenschap worden ook gebruikt om het fokprogramma te optimaliseren. Het onderzoek dat hiervoor nodig is, wordt uitgevoerd door een internationaal consortium van wetenschappelijke instituten en organisaties waarin de beste genetici, ancient genetici en moleculair biologen zich hebben verenigd. Tegelijkertijd hebben meerdere natuurorganisaties en andere partners uit heel Europa zich verzameld in het Uruz Project.

Afbeelding Oerrund (Custom)Het Oerrund is cruciaal voor de natuur in Europa. Ecologische herstelprojecten, ontwikkeld en uitgevoerd door de True Nature Foundation en hun partners, zijn niet compleet zonder het terugbrengen van die belangrijke elementen die vorm geven aan wildernis en wilde natuur. Eén van de zogenaamde ‘sluitsteendiersoorten’ is het Oerrund, een groot dier dat tot een paar eeuwen geleden het landschap en de ontwikkeling daarvan domineerde en vormgaf. Grote kuddes Oerrunderen en andere dieren zullen bezoekers en toeristen aantrekken en daarmee bijdragen aan nieuwe economische perspectieven voor lokale gemeenschappen die daar dringend behoefte aan hebben. Het Oerrund wordt daarmee het vlaggenschip van natuurherstel in Europa.

Voor meer informatie over het project klikt u hier