MimiVanmorgen heeft de dierenarts olifant Mimi in laten slapen in DierenPark Amersfoort. Mimi leed aan chronische pijnen, veroorzaakt door problemen aan haar benen en voeten. De olifantenkudde heeft afscheid kunnen nemen van Mimi, zij is 28 jaar geworden.

 

 

‘’Toen Mimi in 1990 naar DierenPark Amersfoort kwam, had zij al een afwijking in de stand van haar been. Wij vermoeden dat Mimi leed aan artrose, maar dit moet nog blijken uit de sectie’’, vertelt bioloog Raymond van der Meer. Door de pijn in haar rechterbeen, verplaatste olifant Mimi haar gewicht van zo’n 3500 kilo veel op haar andere been. Zij probeerde zo haar zere voet te ontzien. Hierdoor kreeg zij ook last van haar linkerbeen en ontstonden hier ontstekingen onder de nagels.

Mimi had het laatste jaar zoveel last van haar been en voet, dat zij structureel een hoge dosis pijnstillers kreeg. ‘’Deze medicijnen hebben bijwerkingen. Zo constateerden wij de laatste weken dat zij minder actief werd, minder eetlust had en zich afzonderde van de groep. Ze ging hard achteruit’’, aldus dierenarts Tom Hendrikse. Na vele observaties en onderzoeken is besloten Mimi vanmorgen uit haar pijn te verlossen. Mimi zal voor onderzoek naar de afdeling pathologie van de Universiteit Utrecht gaan.

Na het overlijden konden de andere olifanten naar Mimi toe om afscheid te nemen. Door Mimi te laten zien, verwacht het park dat de kudde haar afwezigheid sneller zal accepteren. ‘’Wij vermoeden dat de groep de komende dagen rustig en stil zal zijn door het overlijden van Mimi.De olifant was als een tante voor onze kudde en vooral voor de kleintjes Kina en Kyan, ook was zij goede vriendinnen met Indra’’, zegt Raymond van der Meer. Het park is blij dat Mimi de geboorte van babyolifantje Kyan nog mee heeft kunnen maken in DierenPark Amersfoort.

Bron: Dierenpark Amersfoort 20-03-2013