de warZondag 12 januari – 16.00 – Studium Generale Amersfoort: Harry van Vliet – Crowdsourcing [Spullenlab]

Van t-shirts ontwerpen en orka-geluiden classificeren tot oude teksten vertalen en een nieuwe slogan verzinnen voor een bedrijf. We hoeven ons geen moment meer te vervelen en kunnen onze persoonlijke kennis en kunde ieder moment beschikbaar stellen om creatief te zijn of problemen op te lossen. Het fenomeen crowdsourcing grijpt snel om zich heen, maar wat is het precies, hoe werkt het en welke verschillende verschijningsvormen zijn er?

Harry van Vliet is lector crossmedia aan de Hogeschool van Amsterdam en daarnaast Wetenschappelijk Directeur van het Centre of Expertise Creatieve Industrie Utrecht. Recent onderzocht hij crowdsourcing. Hij vroeg zich af wanneer en voor wie crowdsourcing geschikt is en waarmee je rekening moet houden voor je eraan begint. Het resultaat is neergelegd in een handzaam boek dat iedereen helpt om snel te kunnen bepalen óf en in welke vorm crowdsourcing voor hen een goede optie is. Voor meer informatie over Studium Generale Amersfoort: www.studiumgeneraleamersfoort.nl.

Woensdag 15 januari en zondag 19 januari – Educatie in de War [Fablab]

Deze maand zijn er twee educatiedagen in de War. Op 15 januari is er de Fabtafel, een overleg tussen alle fablabs in Nederland, met deze keer als thema Fablab Educatie. De Fabtafel is de 3 maandelijkse bijeenkomst van de fablabs in de Benelux. Tijdens deze bijeenkomst zal er ook een kort overzicht worden gegeven van alle lopende en in-ontwikkeling-zijnde initiatieven op het gebied van FabEducatie. Informatie over het programma vind u hier: http://fablab.nl/fabtafels De FabTafel is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in educatie, makers en e-culture.

Zondag 19 januari 2014 houden we de eerste Education Freedom Day in het FabLab Amersfoort. Deze dag draait om vrije en open leermiddelen welke beschikbaar zijn voor hergebruik. Het zijn werken van vrije inhoud met een onderwijskundig kenmerk. Dat betekent dat door de makers van dergelijke werken toestemming is verleend de werken vrij te gebruiken voor ieder doel, ze te vermeerderen, te wijzigen en gewijzigde uitgaves verder te verspreiden. Zie www.educationfreedomday.nl.

Twee keer Kunst en Wetenschap

De Spullenmannen zijn uitgenodigd om op 21 en 22 januari op het jaarlijkse Physics@Fom Veldhoven congres ‘de Waan’ te spelen. Physics@FOM Veldhoven is een groot congres waar een overzicht wordt gegeven van de nieuwste ontwikkelingen in de natuurkunde in Nederland. Jonge onderzoekers krijgen de kans om naast internationale beroemdheden hun werk te presenteren. De Spullenmannen verslaan het congres en brengen twee keer per dag een krant uit.

Op 25 januari geven de Spullenmannen een lezing over kunst en wetenschap, op de wintereditie van het zomerparkfeest in Venlo. Voor meer informatie, zie www.zomerparkfeest.nl.

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab.

januari

Maandag 6 januari – 20.00 Openbaar Waroverleg [Spullenlab]

Maandag 6 januari – 21.00 Nieuwjaarsborrel [Spullenlab]

Woensdag 8 januari – 18.00 Schrijfkring op locatie, reserveren verplicht: mail Maaike [Spullenlab]

Zaterdag 11 januari – 10.30 tot 14.00 Repaircafe Amersfoort [Spullenlab]

Zondag 12 januari – 16.00 Studium Generale – Harry van Vliet over Crowdsourcing [Spullenlab]

Maandag 13 januari – 18.30 Eetcafe De Smullenpannen, reserveren verplicht: mail Maaike [Spullenlab]

Woensdag 15 januari – 15.00 Fabtafel Educatie [Fablab]

Zondag 19 januari – 11.00 Education Freedom Day [Fablab]

21 en 22 januari – de Waan op Physics@FOM [Veldhoven]

Zaterdag 25 januari – Kunst en wetenschap lezing [Venlo]

Zondag 26 januari – Bitcoin University, informatiemiddag over Bitcoin [Fablab]

Maandag 27 januari – 18.30 Eetcafe De Smullenpannen, reserveren verplicht: mail Maaike [Spullenlab]

Wat is de War?

De War is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort, Universiteit Amersfoort en OpenToko. U kunt de War ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.

De War is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid.