De WarBasiscursus wetenschap

Wetenschap is een belangrijk en fascinerend onderdeel van de maatschappij. Maar hoe werkt het eigenlijk? Wat kun je er wel en niet mee? En hoe herken je valide wetenschap? Voor wie meer wil weten over wetenschap organiseert Universiteit Amersfoort een basiscursus wetenschap. Deze cursus geeft een beknopt overzicht over wetenschap, wat nodig is voor het opzetten en uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek. In een reeks inleidende colleges komen de belangrijkste principes en vaardigheden aan bod. Er is onder andere aandacht voor een korte historie van de zoektocht naar ware kennis, de kunst van goede vragen stellen, en de wetenschappelijke methode. Er wordt een overzicht gegeven van de basistheorieen die het fundament zijn van de wetenschap. Daarnaast leer je kritisch denken, gegevens analyseren, modellen maken, en statistiek. Meer informatie kunt u vinden op www.universiteitamersfoort.nl.

UITGELICHT

Repair Cafe – zaterdag 10 januari, 10:30 – 14:30 [Spullenlab]
Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.

De Cabaretpoel, Vier keer leuk! – zaterdag 10 januari, 20:30 [Spullenlab]
In De Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zondercompetitie-element. Het is een zeer afwisselende avond met vieruiteenlopende cabaretgenres. Op deze avond spelen Robert Ramaker, Marco Lopes, Thijs van de Meeberg, en Janneke Jager. Meer informatie vindt u op www.cabaretpoel.nl. Reserveren via tel. 06 203 49 104.

eemhuis (2) (Custom)Privacycafe – zaterdag 10 januari, 14:00 [Eemhuis]
Veilig chatten, beschermd je bankzaken regelen en anoniem het internet op; het is niet moeilijk, maar je moet nét even weten wat je moet doen. Het Privacy Café is opgezet om iedereen te helpen zijn of haar digitale veiligheid te vergroten. Van jong tot oud, van ervaren tot absolute beginner, iedereen kan er terecht! Neem je laptop of smart phone mee. De War organiseert deze bijeenkomst samen met Bits of Freedom en Bibliotheek Eemland. Opgeven kan bij Diana.

Gebakken Meeuw – Toneelstuk door Laveloos – vrijdag 16 en zaterdag 17 januari om 20:30 en zondag 18 januari om 15:00 [Spullenlab]
Gebakken Meeuw gunt ons een kijkje in het hiernamaals. Drie zwagers zijn verongelukt en ontmoeten elkaar weer in een soort tussenfase na de dood. En die plek blijkt er toch behoorlijk anders uit te zien dan wat ze zich ervan hadden voorgesteld. En dan is er nog de mysterieuze kastelein. Alle drie de zwagers bewandelen hun eigen pad, bijvoorbeeld in de manier waarop ze terugkijken op hun leven en hoe ze dat proberen te verwerken en elkaar daarin spiegelen. Het is een komisch stuk met vele diepere lagen erin en nodigt de kijker uit om zelf te gaan nadenken over wat ons te wachten staat na dit leven…. Reserveren via gebakkenmeeuw@tractrice.nl.

fablab-amersfoortOpenTOKO, Batterijmanagement op je laptop- zondag 18 januari, 13:00 – 17:00u[Fablab]
Hoe kun je langer met je laptopbatterij? In deze toko zoeken we samen uit wat je kunt doen met je laptop om het energieverbruik te verminderen. Aanmelden via Diana. Neem je laptop mee!

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab.
januari

  • zondag 4 januari – 15:00 – Dobbelslam (zie hier) [Spullenlab]
  • zaterdag 10 januari, 10:30 – 14:30 – Repair cafe [Spullenlab]
  • zaterdag 10 januari, 20:30 – Cabaretpoel [Spullenlab]
  • zaterdag 10 januari, 14:00 – Privacy cafe [Eemhuis]
  • vrijdag 16 januari, 20:30 – Gebakken Meeuw [Spullenlab]
  • zaterdag 17 januari, 20:30 – Gebakken Meeuw [Spullenlab]
  • zondag 18 januari, 15:00 – Gebakken Meeuw [Spullenlab]
  • zondag 18 januari, 13:00 – Laptop power TOKO [Fablab]
De WARWat is de War?

De War is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort, Universiteit Amersfoort en OpenToko. U kunt de War ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.

 De War is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid.