Sprinkhaan op paars blad (Custom)DierenPark Amersfoort heeft een heel bijzonder diertje toegevoegd aan de dierencollectie: de bloembidsprinkhaan. Speciaal voor de acht nieuwkomers is een opvallend kleurrijk verblijf ingericht. De insecten zijn echte bloemenliefhebbers en nemen zelfs de kleur aan van de bloem waarop zij zitten. Ondanks hun naam zijn deze dieren geen springers.

Andere sprinkhaansoorten hebben hun lange springpoten achter aan hun lijf, bij de bloembidsprinkhaan zijn de voorpoten het langst. ‘‘Bidsprinkhanen springen niet zoveel, zij zijn geduldige rovers’’, vertelt dierverzorger Ronnie Joha. ‘‘Zij wachten urenlang op een prooi met hun voorpoten opgeheven in de lucht, klaar om insecten te vangen die op de bloemen afkomen.’’ De bloembidsprinkhaan komt voor in Zuidoost-Afrika en heeft zijn naam te danken aan zijn bijzondere jaaghouding; het lijkt of zijn poten in gebed zijn opgeheven.

Bezoekers die de nieuwe bewoners van het park willen bekijken, moeten wel even zoeken. De bidsprinkhanen camoufleren zichzelf namelijk met de kleurstof uit de bloem waarop zij zich bevinden. ‘‘Zij wrijven met hun poten over het blad en smeren de kleur dan uit over hun lijf’’, verklaart de dierverzorger. ‘‘Het is ook echt vreemd om te zien hoe deze kleine insecten je blijven volgen met hun oogjes. Zij zien alles.’’ De bloembidsprinkhanen zijn te bewonderen in het Honderdduizend DierenHuis van DierenPark Amersfoort.