_DSC3308_660aToen  vorig jaar bekend werd, dat de uitbeelding van de lijdensweg van Christus in Amersfoort zou plaats vinden.  De middenstand en diverse organisaties reageerde enthousiast op deze “openbaring” en de lokale media ging al op zoek naar geschikte locaties voor het plaatsen van camera’s en journalisten. Zo was in korte tijd, rond het Eemplein geen plek meer te vinden die al was verhuurd, dan wel in gebruik voor de media. (dus gepland voor deze dag 24 maart 2016.

In het jaar dat volgde, passeerden diverse scenario’s over de te nemen route van de jaarlijkse “Passion”, die uiteindelijk pas tijdens de generale repetitie duidelijk werd.

DSC_6889In de aanloop naar D DAY, is er veel belangstelling geweest voor de opbouw van het immense podium in de Eem tussen de fietsbrug en het spoor. Dagelijks waren er honderden bezoekers die de werkzaamheden volgden. Ook de opnames van de te zingen muzieknummers die vooraf zijn gemaakt op diverse locaties, bleven niet onopgemerkt. De Tv kijker ziet deze pas tijdens de “live” beelden van de Tv uitzending.

DSC_6891Vele maatregelen werden van gemeentewege genomen om het Eemplein, waar de slot ceremonie zal zijn in goede banen te lijden. Verkeersmaatregelen en afsluitingen werden aangekondigd en uitgevoerd. Het “Plein”werd ontdaan van fietsenrekken, plantenbaken en andere voorwerpen, om een zo,n groot mogelijk oppervlakte krijgen.

De middenstand had het ook goed begrepen. Vele varianten met de naam Passion passeerden de kassa’s. Varierend van broodjes Passion, tot Passion Diner of Lunch. Passion hotel overnachtingen

De Kruisweg (Via crucis of Via dolorosa in het Latijn) is een onderdeel van de totale traditie van het christelijke Paasfeest. Het is een nabootsing van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Romeinse procurator Pontius Pilatus) tot op de heuvel Golgotha, plaats van zijn terechtstelling.

DSC_689324 maart 2016. In de middag nogmaals een indruk gekregen van de gigantische organisatie De repetitie’s die gaande zijn. TV ploegen oefenen met stellage’s en een lange “tokkel”baan is voorzien van een camera die geruisloos over het hele terrein zoeft.

Inmiddels is het avond geworden, het publiek stroomt al toe.Veel kijkplezier.

22799694-26bb-420f-a575-382134a8c040

Wordt vervolgd.

Karel van Rooy.