nmbb (108)4 oktober 2014, 14.30 uur, het is zover. Een groot aantal mensen hebben zich verzameld in de hal en gangen van het wooncomplex Puntenburg. Het naar binnenkijken in de Vijverzaal is onmogelijk. De gordijnen zitten potdicht en de toegangsdeur is geblokkeerd. Een potige bewoner houdt toezicht. De mensen in de gang zijn nerveus en schuifelen rond.

Blijkens de aankondiging vooraf, zou deze middag een optreden van de New Manhattan Big Band, plaats moeten vinden. Naar verluid hebben de bezoekers bij de voorverkoop van de tickets ook al in de rij gestaan om aan een toegangsbewijs te komen.

Inmiddels wordt de druk in de gang en hal te groot en worden de deuren van de Vijverzaal geopend. Na een controlepost te zijn gepasseerd konden de mensen naar binnen.

Daar is men nog druk bezig met het opbouwen van de orkestplaats. Zo, n 20 muzikanten in het zwart gekleed, zochten hun plaats in het orkest en de ruimte om hun instrument te bespelen. Hoewel er een grote halve cirkel was geclaimd voor de Big Band, werd de ruimte steeds kleiner. Steeds meer stoelen en tafels kwamen dichterbij. Het werd drukker en drukker. Het was dus noodzakelijk voor de organisatie (  Birkhoven Zorggoed) om in te grijpen. In aller haast werden stoelen aan de achterzijde van de bezoekers bijgezet, tot bijna aan de balie van de keuken. Ook boven op de 1e verdieping, waar een balkon is, werden stoelen gezet.

Lydy Elbertse van  Birkhoven Zorggoed, spreekt van een overdonderend aantal. Er zijn precies 100 tickets verkocht voor het komende optreden. Er zijn wat extra kaarten beschikbaar voor de tribune op de 1e verdieping. Maar tot op heden konden alle 100 bezoekers een plek vinden in de zaal.

nmbb (66)Ondertussen was de opbouw van de Big Band gereed gekomen. Maar in zo, n zaal spelen houd ook in dat je geen idee hebt wat het geluid gaat doen en hard of zacht het gaat klinken. Dus er moest wel “ingespeeld”worden om de geluidsapparatuur af te stellen en in te regelen. De aankondiging dat er even een stuk gespeeld werd om te testen werd met enthousiasme ontvangen. Muziek is muziek.

Ook de alom bekende zangeres Mirthe Bron, kon even haar stem laten horen. Hierna werd er even gepauzeerd en kon Mirthe zich omkleden. Gezegd moet worden haar opkomst, was indrukwekkend en er werd lovend over haar “outfit”gesproken.

Klokslag 15.00 uur nam Lydy Elbertse het woord. Al memorerend dat dit de afsluiting was van “de week van de eenzaamheid” die landelijk was georganiseerd. Mooie woorden werden gesproken en al eerder werd in het kader van deze week aandacht besteed aan “de langste tafel” ook in de Puntenburg.

Ook het orkest liet even weten wie ze waren. “Wij komen uit het Soesterkwartier”was de eerste kreet. Instemmend werd gereageerd.”En jullie horen ons elke week als we repeteren in de Speeltuin hier vlakbij. Wederom werd dit met instemming bevestigd.

  • Vermeld op de website van de New Manhattan Big Band: Wij willen in 2014 een nostalgische tour organiseren voor alle instellingen voor ouderenzorg en -huisvesting in Amersfoort en omgeving. Wij verzorgen dan een avond of middag met:
  • Bigband arrangementen uit de jaren 20 tot en met 60, van onder andere Count Basie, Irving Berlin, Shirley Bassey, George Gershwin, Glenn Miller en Sammy Nestico.
  • Zangeres Mirthe Bron Zij weet een scala van zangnummers op een warme en bruisende manier te vertolken.

Een stelling name die zeer goed ten uitvoer is gebracht.

Hierna kon de Blues echt zijn gang gaan. Het orkest opende met Blue Skies, gevolgd door All of me. Bij Feeling Good, waren de blikken van herkenning door de bezoekers ruimschoots aanwezig. De vele nostalgische nummers die daarna nog gespeeld werden, zorgde voor een prachtige sfeer. Maar liefst 22 muziekstukken werden ten gehore gebracht waarin individueel de muziekanten hun specialisme lieten horen. Het mag duidelijk zijn dat de bezoekers genoten van de muziek.

nmbb (69)Door het grote aantal bezoekers, was helaas het dansgedeelte ook voorzien van stoelen, zodat het ritmisch bewegen beperkt bleef tot op de eigen zitplaats. Uiteraard was er ruimte gemaakt voor het nuttige van versnaperingen. De Catering van Koks-Mediair, waren gelukkig goed voorbereid op het aantal bezoekers.

Een prachtige en mooi optreden en een waardige afsluiting van de “Week van de Eenzaamheid”.

Verslag en foto’s Karel van Rooy.

Klik HIER voor de dia presentatie.

Klik hier voor de foto’s