aa10Birkhoven Zorggoed 14 mei 2015. Hemelvaartsdag.  Het bordje bij de bushalte voor  Birkhoven Sportpark vermeld voor Hemelvaartsdag, “vertrek ieder half uur “ Een terugkeer wordt niet vermeld. Dat wordt lastig dus deze morgen, temeer daar het dauwtrappen, traditioneel startend om 06.00 uur,  is verplaatst naar 11.15. In de aankondiging wordt alleen de tekst gebezigd  “dauwtrappen maar dan iets later” . Gemengde gevoelens en knikkende knieën zijn het resultaat als deze verslaggever zich meldt in het Grand Café van Birkhoven Zorggoed.

Enigszins voorbereid op de “Feestdag”Hemelvaart en de tweeërlei uitleg te hebben bestudeert ter plaatse gesproken met de altijd aanwezige Lidy Elbertse coördinator ouderenwelzijn op Birkhoven .

Een hanteerbare uitleg, is wat complex. In ieder geval wordt het “ten Hemel”gaan van Jesus gevierd, wat mogelijk  de geruststellende  reden kan zijn van de sportieve aanwezigheid van onze buurtpastoor Anja van Bunnik.

Bijkomend is. Dauwtrappen

Een traditie op deze dag is dauwtrappen. Vroeger ging men op Hemelvaartsdag vroeg uit bed, om op blote voeten door het gras te lopen. Volgens velen zou dit magische ritueel een helende werking hebben. Mensen maakten dan rond 03.00 uur een wandeling door de natuur. Dit werd dauwtrippen of dauwtrappen genoemd. Tegenwoordig is het dauwtrappen op Hemelvaartsdag nog steeds een traditie. Vooral in het oosten van ons land. Het enige verschil met vroeger is, dat men niet meer zo vroeg opstaat. Er wordt dan gefietst of gewandeld door de natuur.

_DSC0671Organisatorisch al  vroegtijdige ter plaatse met als eerste deelnemers de 4 wielige familie fiets die statig als een soort taxi werd voorgebracht bij de hoofdingang van het tot Sportcentrum omgebouwde Zorggoed parkeerde. Zigzaggend tussen de Amersfoortse keien en zonder ook maar iets te raken,  volgde de inparkeersessie .

Dit spectaculaire vervoermiddel duikt de laatste tijd meermaals op bij verschillende activiteiten in Amersfoort. Een korte omschrijving:

Veel zorginstellingen willen graag een BuitenGewoonFiets voor hun cliënten, maar ze hebben niet voldoende middelen om zelf een fiets te kopen. Een deelfiets met een vaste stallingsplaats is voor hun dé oplossing. Door de fiets te delen, is deze ook beschikbaar voor particulieren die er af en toe op uit willen met familie of vrienden maar niet zelfstandig kunnen fietsen.

Eén iemand wordt eigenaar van de fiets. Dat kan een bijvoorbeeld een zorginstelling zijn, of een centraal uitleenpunt voor hulpmiddelen zijn. Alle gebruikers delen samen delen in de kosten voor de stalling, het beheer en onderhoud. Reserveren gaat via een digitale agenda. Zo staat de BuitenGewoonFiets altijd klaar.

De BuitenGewoonFiets is een stabiele vierpersoonsfiets met elektrische trapondersteuning. De trapondersteuning en draaibare armleuningen zorgen voor extra comfort. De speciale zorgaccessoires (zoals veiligheidsgordels en voetensteunen) maken de fiets extra veilig. Bovendien gaat er altijd één bestuurder zonder beperking mee (zorgbegeleider, vrijwilliger, vriend of familielid). Zo kunnen de drie medefietsers onbekommerd van de tocht genieten.

_DSC0690In het Grand Cafe verzamelen zich gedurende deze tijd een groot aantal mensen, jong en oud, familie of vrijwilliger. Er wordt  gecombineerd, gerekend en een samenstelling gemaakt. Het parkoers dit jaar is nieuw. De voorgaande twee jaren zijn door de weersomstandigheden toen niet doorgegaan. Nu is in het programma de bekende heuvelenroute opgenomen. Op en rond het bosbad en de Bosvijver van het landgoed Birkhoven.

Buiten zijn zorgvuldig de 3 bijrijders geselecteerd voor de  “Forwheel”drive Bike. _DSC0671Niet meer algeheel gewend om plaats te nemen op / ineen fiets, is het wat wennen voor deze sportieve ouderen. Van te voren zijn op de stoep de trappers al aangepast met beugels. Bevestigingsriemen en veiligheids zaken waren gemonteerd. De 3 laten zich netjes “inzetelen”. Riemen worden ongedaan en men is er helemaal klaar voor. Nu zal dit voertuig de bosrijke omgeving van Bos Birkhoven langs een andere route benaderen, gezien de smalle bospaden.

De andere deelnemers verzamelen zich ook buiten op de stoep. Een route formulier dient als begeleidend schrijven.  Na een kort afscheidswoord van Lidy Elbertse worden de deelnemers richting bushalte gedirigeerd.  De 4 wiel aangedreven fiets passeert als eerste de bushalte en het startschot is gevallen. Een grote groep van zo’n 30 tal  rolstoelers, met hun begeleiders volgen dezelfde route. Op naar de oversteekplaats op de Barchman Wuytierslaan (Bosbad).

_DSC0711Het nut van het begeleidend schrijven ( de route) wordt gelijk door de deelnemers onderschat. Na de toch al gevaarlijke oversteek naar de parkeerplaats van het Bosbad, lopen de eerste deelnemers over het fietspad voorbij de ingang in de richting van de Dierentuin. Van achteruit de groep signaleert men deze eerste kleine dwaling, waarna de stoet is ras tempo weer op de gewenste route komt.

Het is druk aldaar. Het mooie weer lokt veel bezoekers naar deze omgeving en de parkeerplaats raakt al aardig vol. De  Dauwtrappers beginnen vanaf hier aan de heuvelen toch die zoals beloofd het nodige aan inspanningen zal opleveren.

Om een zo goed mogelijke camera opstelling te krijgen bij de beklimming van de buitencategorie heuvel BOSVIJVER, is uw verslaggever in rap tempo omgereden om vanaf de andere zijde al lopend deze hindernis te verslaan, mits de groep dauwtrappers de goed route zouden volgen._DSC0715

Na een 20 minuten ontstaat er dan toch enige twijfel. En na twee maal de gehele bosvijver de  hebben omgelopen kwamen van recreatieve bezoekers de berichten binnen. Op de vraag of men mogelijk een 12 tal rolstoelen met begeleiders klunend door het bos hadden gezien werd ineens positief geantwoord. Echter de locatie die werd genoemd, stond niet op het uitgegeven routepapier.

Men bevond zich al voorbij het aangelegde Amerikaanse/Japanse bos, met al zijn trappen, bergen en dalen.

_DSC0718Het geluid van hard werkende mensen met een piepend wagentje werd in de verte hoorbaar. Vanaf de overzijde van de Bosvijver verscheen dan ineens 1 rolstoeler met begeleiding. Stampend om tegen de heuvel op te komen. Luid aangemoedigd door sommige honden die aldaar zwemles kregen.

Uit het daarna besprokene bleek dat het peloton onderweg de uitleg van het papieren voorschrift soms op eigen wijze interpreteerde . De ploegleiders waren het kennelijk niet met elkaar eens . het gevolg was dus een afscheiding van de enkele rolstoeler langs de gevaarlijke afgronden van de bosvijver ( met 4 validen ) .  Zij hadden naar hun mening de juiste route genomen ( alleen aan de verkeerde zijde van de bosvijver). Naar later bleek heeft de volledige groep zich toch kunnen verpozen aan de stranden van de bosvijver.

_DSC0726Wat later dan gepland kwam als eerste de 4 wiel aangedreven fiets weer binnen. De gezichten van de deelnemers allen voorzien van een brede glimlach. Die hadden het zeer naar hun zin gehad.

Ook de andere deelnemers kwamen hierna snel weer terug op de thuishaven, al zwaaiend naar de camera. En na het weer passeren van de bushalte de duim omhoog. We zijn weer thuis.

Vrolijke marsmuziek klonk bij aankomst als “teken” dat alles weer goed was. Binnen was er warme soep en drinken. Er werd lang nagepraat over deze toch “zware”Dauwtrappers tocht.

_DSC0735Een ding staat wel vast. Iedereen, heeft mede door het mooie weer enorm van deze happening genoten.

Verslag en foto’s Karel van Rooy

foto impressie