DSC_9020Het succes van de voorgaande opleidingen tot meester Cheffie is wel bekend. Op veel plaatsen in de wijk zijn er nu kinderen die Pa of Ma aan de kant schuiven in de keuken om zelfstandig een voedzame maaltijd te maken. Geleerd in de Wijkresto van de afgelopen jaren. Of het nu een boerenkool stamppot  moet worden of een bewerkelijke salade met pasta en kip al la maison, ze draaien hun hand er niet voor om.

Daar waar eerst in de keuken van Puntenburg les werd gegeven, werd dit vorige cursus de Nieuwe Sleutel. Nu is men uitgeweken naar de ruimte in de Speeltuin Rivierenwijk, waar ook alle middelen aanwezig zijn om een eenvoudige doch voedzame maaltijd te maken.

DSC_9047Woensdagmiddag 6 oktober 13.30 verzamelden zich een 9 tal nieuwe aankomende Chefs en Cheffinnen. Allemaal nieuwe gezichten in de leeftijd van  7 tot 11 jaar met een uitzondering en cheffie van 5 jaar. Je kunt nu eenmaal niet vroeg genoeg beginnen ( onder begeleiding). Onze Meester kok, Hester Oppedijk van Veen van “Prinsheerlijk” was weer present om deze nieuwe kookcursus te beginnen.

Na de wat schuchtere binnenkomst van de cursisten had dan toch iedereen zijn plaats gevonden aan een lange tafel met allemaal rare potjes en flesjes. Aan het einde van de tafel een heleboel “gezonde”producten die kennelijk bedoeld waren om te gebruiken.

Na een welkoms woord va Hester en het herhalen van de  slogans van de wijkresto  werden de chefs verzocht iets aan de hygiëne te doen, dus handen wassen in de keukenDSC_9023. En met enige hilariteit een schort voordoen. De koksmuts is nog niet geïntroduceerd , maar wie weet.

Bijgestaan door een assistent cursusleidster werd een aanvang gemaakt, aan wat uiteindelijk een voortreffelijke saladeschotel moest worden, met een zelfgemaakte saus.

De smaakpapillen werden getest. Die rare flesjes bleken onder meer mosterd te bevatten,iets waarbij de kinderen toch wel moeite hadden.

CSC_9073 Maar ze werden gerustgesteld dat na het mengen, roeren, stampen, draaien en voorzichtig proeven, er een heel andere smaak uit zou komen. En zo geschiedde, er werd driftig “gesnoept”van de eigen gemaakte saus. Een enkeling had er toch nog wat moeite mee gezien zijn gezichtsuitdrukking.

Het volgende probleem diende zich aan in de vorm van een appel. Een ieder moest een appel schillen en in partjes verdelen. A: hoe hanteer je een mes of mesje, dan wel een  dunschiller. B: hoeveel partjes zitten er in een appel en C, waar komt dat bloed vandaan.

CSC_9080Ach, de meeste kinderen konden na wat aanwijzingen wel een appel “klein”krijgen. Het werken met een dunschiller was toch even een probleem toen er een klein stukje vel van een vingertje “lek”raakte.  Maar van alle markten thuis, heeft Hester de verbandtrommel er bij gehaald en mocht de ongelukkige zelf uitzoeken of hij een gipsverband wilde met mitella, verband, of gewoon een pleistertje. het werd het laatste en daarna was alles weer in ordeDSC_9062. De naast gezeten meiden zorgen we voor dat alle sporen werden uitgewist door de rode vloeistof die op de appel zat er gewoon af te vegen alsof er niets gebeurt was.

Voorwaar ze waren nog niet klaar. Na de appel kwamen de komkommers, de druiven en de broodjes. De sla moest “gescheurd”worden, maar het eindresultaat was een fantastische koude maaltijd.

CSC_9076De cursus gaat zo nog 5 x door, voordat er weer nieuwe cheffies in de wijk actief zullen zijn.

 

Verslag en foto impressie  Karel van Rooy.