Hip en handgemaaktOp de Hip en Handgemaaktmarkt komen de leukste, creatiefste en kunstigste webwinkels bij elkaar en pakken uit! Op zondag 16 juni komt de ruim 50 kramen tellende markt voor het tweede jaar naar de Wagenwerkplaats. Jaarlijks doet de markt 6 steden aan in Nederland. Na Amersfoort volgen nog Zwolle (7 september) en Hengelo (22 september). Elke markt krijgt lokale kleuring door plaatselijke webwinkelhouders.

Met liefde gemaakt

Massaproductie is uit. Steeds vaker willen we iets speciaals (ver)kopen met oog voor detail om ons te onderscheiden van de rest. Wilde je vroeger liever niet gezien worden in zelfgemaakte kleding? Nu doen fabrikanten er alles aan om mode en woonproducten handgemaakt te laten lijken. Handgemaakt is hot! Een handgemaakt product is uniek en met aandacht, geduld en liefde gemaakt en draagt het karakter van de maker in zich. Vakmanschap, humor en noeste arbeid zijn af te lezen aan de zelf gemaakte producten.

Ontspanning

Ook de ontwikkelingen om ons heen dragen er toe bij dat we creatiever worden. In deze hectische tijd is het heerlijk om niet alleen met je hoofd maar ook met je hart en handen bezig te zijn. Het werkt ontspannend en geeft veel energie. De tijd en aandacht die je er in stopt is vaak niet uit te drukken in geld maar in voldoening die je als maker uit het proces haalt en de waardering hiervoor door de koper.

Het leven opleuken

De Hip en Handgemaaktmarkt bestaat dit jaar al 10 jaar en wij zien dat er ieder jaar meer belangstelling voor is. Het aanbod op de markt is zeer verrassend. Je vindt er hippe kleding, papierkunst, ‘happy haaksels’, tere en stoere sieraden, recyclekunst, producten voor kinderen, handige tassen, lieve knuffels, zelf gemaakt lekkers en meer. De markt is voor zowel de kopers als de makers leuk; kopers worden blij van zoveel met liefde gemaakte spullen en standhouders ontmoeten hun klanten en andere inspirerende creatieven. Rechtstreeks contact met de maker geeft ook de mogelijkheid een product op maat te laten maken qua kleur, materiaal of afmeting. Er is opvallend veel vraag naar unieke producten die eigenzinnig zijn, maar tegelijkertijd ook bruikbaar en het leven ‘opleuken’. Een feestelijke markt dus voor leuke aankopen en gegarandeerd een goed humeur!

Speurtocht naar originele producten

De organisatoren Angelien en Annet zijn al vanaf de middelbare school vriendinnen en hebben allebei een neus voor bijzondere dingen. Ze blijven zich jaar in jaar uit verbazen over de vindingrijkheid en creativiteit van mensen. Dat maakt de nooit aflatende speurtocht naar originele producten ook zo leuk. Ook al bestaan er op het web allerlei mogelijkheden om je handgemaakte spullen te verkopen op een Hip en Handgemaaktmarkt zie je dat de makers met liefhebbers in contact komen en zo ontstaat er een wisselwerking van energie en waardering voor elkaar. ‘De markten zijn stuk voor stuk al bijna volgeboekt maar voor echt vernieuwende, originele producten maken we graag nog wat ruimte!’

Creatief hergebruik.

Opvallend is dat de laatste jaren steeds meer aandacht is voor het origineel hergebruiken van materialen. Zo worden borduurwerken verwerkt inkleding of tassen, fietsbanden en scherven in sieraden en sloophout in meubels. Elk nieuw ontwerp herbergt dan al zijn eigen geschiedenis. Er is op de markt een kraam ingericht voor ‘crecycling’, zoals Annet en Angelien het creatief hergebruiken noemen. Hier kan iedereen nog bruikbare materialen aanbieden of ruilen. Denk daarbij aan wol, knopen, oude postzegels, speldjes, sigarenbandjes of plastic beestjes. Ook ‘lapswap’, het ruilen van lapjes is mogelijk. Informatie over crecycling, lapswap en de markt is te vinden op www.hipenhandgemaaktmarkt.nl.

Zomerkwartier op de Wagenwerkplaats.

De Wagenwerkplaatst staat op 16 juni overigens bol van de activiteiten in het kader van Zomerkwartier. Naast de markt zijn bewoners en gebruikers van de Wagenwerkplaatst actief. Zo zijn er optredens van straatartiesten en live muziek, workshops kunstige recycling, Open Piste bij de circusschool en Cliniclowncolleges en is de verkeerstuin geopend.