CSC_4009Birkhoven Zorggoed 8 februari 2015

De rustige zondagmorgen op en rond Birkhoven Zorggoed zet een nieuwe trend in. Rond 10.15 uur verschijnen er alsmaar busjes met mensen, al dan niet rolstoel gebonden om richting de recreatieruimte (grote zaal) van het complex te gaan. En het blijft niet bij een paar busjes. Het worden er steeds meer. Ook vanuit de naastgelegen woningen komen steeds meer mensen aangewandeld.  En een kwartiertje later zit de zaal gewoon propvol .

Nee geen Bingo of bejaarden Zumba maar een zondagochtend concert. Hopelijk een activiteit die veelvuldig navolging zal krijgen. Uit een aparte ruimte klinken hoorbaar de geluiden van meerdere Karinetten en Uw verslaggever meent daar zelfs een “Hobo”uit te herkenen, maar dit werd later weerlegd door de “Alt klarinet”.

DSC_3992Op het programma, zoals dat dan officieel mag worden genoemd, staat een concert van het bekende Ensemble “Clarinet Choir Amersfoort” . Even als het voorgaande jaar, een  klarinet concert alhier.

Een 9 tal muziekanten in het bezit van het prachtige instrument de Klarinet. En menig muziek liefhebber van weleer zal de naan Benny Goodman herinneren met zijn legendarisch klanken en melodieën van zijn klarinet. Het orkest bestaat ook deels uit muziekschool gerelateerde mensen, die zich specialiseren in dit specifieke instrument. Onderstaande even wat wetenswaardigheden.

  • Clarinet Choir Amersfoort (CCA) is opgericht in juli 2011 voor leerlingen van de muziekschool Amersfoort, Scholen in de Kunst, o.l.v. Kees Vos.

  • Nieuwe klarinettisten zijn altijd welkom, zij worden uitgenodigd een paar weken in het CCA mee te spelen alvorens vast deel te gaan nemen.

  • Naast de concerten in en rondom Amersfoort hebben we met het CCA leuke uitwisselingen gedaan met andere Clarinet Choirs:

  • Huizen – november 2011

  • Bern Zwitserland – april 2012

  • Drenthe – workshop maart 2013

Niets te nadele van het gekozen programma, maar de Jazz vorm, was vandaag niet opgenomen in het menu.

Programma:

  1. Rossini – Italian in Algiers

Harry Stalpers – Sinfonia Concertante (alle delen: Andante Quasi Allegro (4 min.) Adagio (4.50 min.) Tempo di Menuetto (3 min.) Allegro vivace (3 min.), luister MP3 hiernaast op deze pagina)

W.A. Mozart Serenade No.12 K.388, 3e deel Menuetto in canone.(eventueel)

Forster – Sonate in c klein – Lieke Loosjes, hobo solo

Astor Piazzolla – Oblivion – Lieke Loosjes, hobo solo

Traditional, arr Coen Wolfgram: Naftul & The Old Klezmerband.

Het publiek was zichtbaar ingetogen met de gespeelde muziek en ook de keuze van de nummers vond keurige instemming. Soms deed de titel vreemd aan, maar bij de eerste klanken herkende de ouderen zeer zeker de klassieke werken van zowel Rossine en Mozart.

Gezien de goed gevulde zaal en  de halfronde vorm waarin het orkest zich moest manifesteren, is het altijd even wennen aan de akoestiek . Met namen de hoge noten kunnen hierdoor een wat ander geluid krijgen.

Door de dirigent werd het publiek voorts getrakteerd  op de familie Klarinet. En zoals dat hoort ging men met de instrumenten zitten van “jong naar oud” en van klein naar groot, dan wel heel groot.

DSC_4005Met enige “swung” werden de diverse instrumenten aan het publiek getoond en werd even een stukje gespeeld. Van de hoge nootjes tot aan de lage bassen van de “Alten”. Hierbij de minimale verschillen tonend van de bedoelde “Alt” instrumenten.

Ruim voorbij de gepland tijd werd het concert beëindigd. Uiteraard met de toezegging.

We’ll meet again, Don’t know where, Don’t know when But I know we’ll meet again some sunny day

Ahoewel dit laatste meer een voortvloeisel was van het uitstekende concert.

Birkhoven Zorggoed bedankt.

 

Verlag en foto,s Karel van Rooy.

Om privacy redenen, worden de bewoners van Birkhoven Zorggoed, niet herkenbaar in beeld gebracht.

Foto reportage.