cafedegooijerHet was nog erg rustig en er waren maar een paar mensen bij café De Gooijer om even voor acht uur woensdagavond 13 mei. Sandra Barth van de Buurtweter groep, ontstaan uit de G1000, was er met Anja Claassen, Keramiek kunstenaar. Even later kwam een geestelijk leider te zien aan de toga, ook binnen bij de buurtborrel. Verrassend gezelschap leek het te worden. De geestelijke stelde zich voor, Stephan Bakker, en na verder vragen vertelde hij de Pater Pastoor van de huidige Sint Cornelius-kerk (voorheen: Sint Hericus) te zijn. Ondertussen kwamen er nog wat mensen binnengewandeld.

Om ongeveer tien over acht stapte Henry de Gooijer binnen, _DSC0615en omdat daar het wachten op geweest was, kon toen de “buurtborrel” echt beginnen. Sandra nam het woord en vertelde hoe de buurtweter ontstaan was, dat klonk als uit onwetendheid. Het idee was om mensen in de buurten van Amersfoort te motiveren, activeren en stimuleren om iets te gaan doen voor de wijk, maar toen ze eenmaal goed gingen kijken bleken in de wijken al tal van dingen gedaan te worden door de bewoners. Toen kwam het idee om een soort “hart onder de riem prijs” uit te gaan reiken. En omdat Henry de Gooijer met o.a. Duurzaam Soesterkwartier activiteiten opgevallen was, kreeg hij de prijs. Een hele fraaie tegel kwam tevoorschijn uit het doosje, en even leek het erop dat Henry de mond gesnoerd was, maar zoals altijd ook deze keer: de schijn bedroog! Na de visie achter het ontwerp op de tegel, en het certificaat erbij, sprak Henry een woord van dank.

_CSC0639Tijdens en na dit officieel-achtige gedeelte van de avond kwamen er nog steeds wijk-bewoners binnen wandelen. Onder het genot van een kop koffie, thee, fris, bier of een borrel, kwamen de gesprekken al snel op gang. Zo werd ook duidelijk dat de kerken in de wijk inmiddels ook gezamenlijke maaltijden organiseren bijvoorbeeld, zo vertelde Hanneke dat in de Emmaüskerk op 1 juni weer gezamenlijk gegeten kan worden. En dat orthodox niet perse betekent “traditioneel en/of ouderwets” Orthodox komt uit het Grieks en dox heeft, net als tal van Nederlandse woorden, een dubbele betekenis. Dox betekent: leer, maar ook lofprijzing en die laatste betekenis van dox hanteert men in de Oosters Orthodoxe St. Corneliuskerk. En zo werd het alles bij elkaar een verrassend leerzame avond, zowel qua mensen als qua weetjes.

Petra en Humphrey worden weer bedankt voor het opofferen_DSC0632 van hun vrije avond en het ter beschikking stellen van de ruimte, het was niet voor niets! Al hadden er zeker meer mensen mogen en kunnen komen, de ongeveer 18 mensen die er op het hoogtepunt waren, zijn allemaal op een ander gebied “Buurtweters”. Tot nu toe heeft elke Buurtborrel nieuwe/ andere activiteiten voor het voetlicht weten te krijgen en kon men kennis maken met een of meerdere nog niet bekende en/ of nieuwe wijk-bewoner/ster.

 

Verslag: Nel Groenendijk

Foto’s: Karel van Rooy