Lyvore,( oud Birkhoven Zorggoed)P4121398 locatie De Plataan, en 033GROEN ontvangen € 71.500,- van het Oranje Fonds voor een ‘beweeg- en verbindingstuin’ in de wijk Soesterkwartier

Dankzij het programma “Groen Verbindt” van het Oranje Fonds ontstond in de zomer van 2015 het idee in de tuin van De Plataan aan de slag te gaan. Met dit programma worden goede “groene” plannen van zorginstellingen en maatschappelijke organisaties gestimuleerd en gesubsidieerd. De opdracht was een tuin te ontwikkelen ‘voor en met’ wijkbewoners, waarbij meer verbinding ontstaat tussen cliënten en buurtbewoners. Zorgorganisatie Lyvore (ontstaan uit een fusie tussen Birkhoven Zorggoed en Zorgpalet Baarn-Soest) en Coöperatie 033GROEN ontwikkelden vervolgens een creatief plan; een groene buurthuiskamer voor de wijk waar cliënten, bewoners én buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten en samen te genieten van en te werken aan alles wat groeit en bloeit.

P4121426De Plataan, een voormalig schoolgebouw in de wijk Soesterkwartier, is een kleinschalige woonzorgvoorziening voor mensen met dementie en een lichamelijke beperking. De Plataan functioneert tevens als dagactiviteitencentrum en is een ontmoetingsruimte voor mensen uit de buurt. Lyvore-directeur, Emma Beaujon: “Lyvore stelt mensen in staat hun leven op een persoonlijke manier inhoud en waarde te geven. Met de bijdrage van het Oranje Fonds hebben we een geweldige kans dit heel tastbaar invulling te geven. Iedereen is straks van harte welkom in deze fantastische tuin.” Lyvore is bekend met stagiaires van het Wijkleerbedrijf en heeft veel ervaring met het inzetten van vrijwilligers binnen de zorginstelling. 033GROEN is vakkundig op het gebied van het coördineren en uiteindelijke realisatie van het buitenwerk. Die expertise combineren beide instellingen.

P4121328Lyvore en 033GROEN streven er naar met de nieuwe tuin alle zintuigen van bewoners en bezoekers op allerhande wijze te laten prikkelen. Daarnaast wordt het ook een plek waar mensen met elkaar in verbinding worden gebracht, talenten organisch worden ontwikkelt. Bovendien is het beheer van de buitenruimte zelf een dynamisch proces. Guido van Beek, wijktuinman van 033GROEN: “De tuin zal een complete metamorfose ondergaan en uitgroeien tot een buurtpark voor het Soesterkwartier. Over enkele weken wordt gestart met het ontwerpproces. Wijkbewoners met groene vingers én goede ideeën worden uitgenodigd mee te denken en straks de handen uit de mouwen te steken bij het aanleggen en beheren van deze groene parel voor het Soesterkwartier.”

P4121350Creatieve stadsbewoners die interessante ambachten of kunsttechnieken beheersen, worden uitgenodigd mee te denken en hun ideeën zodanig toe te passen dat de cliënten meer uitgedaagd worden te gaan bewegen. De tuinklusdagen worden op een dusdanige manier ingepland dat de cliënten en hun familie, vrijwilligers en mantelzorgers, buurtbewoners en professionals gezamenlijk kunnen meewerken aan dit initiatief.

red.KvR