Een terugblik op de dreigende restaurantsluiting van 1 mei 2014.

DSC_4237 (Custom)U herinnert zich vast nog wel de perikelen en het gesteggel over het restaurant activiteiten in het bejaardencomplex Puntenburg. Plaatselijk werd zowel politiek als onder de gebruikers hevig gediscussieerd .

Wat was er toen aan de hand. Begin van dit jaar werd van de zijde van Zorggoed Birkhoven aangegeven, te stoppen met het leveren van maaltijden aan de Puntenburg. Reden. Zorggoed Birkhoven is een zorginstelling en Puntenburg niet.

Zowel de eigenaar Alliantie, de gemeente en de gebruikers van de Vijverzaal, cq de bewoners kwamen aan het woord. Faciliteiten die er toen waren zouden vervallen, waaronder de mogelijkheid voor bewoners Soesterkwartier om er tegen gereduceerd tarief te eten.

Veel oudere bewoners uit de wijk, maakten toen gebruik van deze mogelijkheid. Voor de duidelijkheid. Het complex Puntenburg omvat niet alleen de woontoren maar ook nog een groot aantal zogenaamde aanleun woningen .In totaal zo,n 300 woningen. Zowel aan de zijde van de Puntenburg/ IJsselstraat, als aan de Noordewierweg waren bewoners afhankelijk van de faciliteiten Puntenburg. Voor degene dan, die niet zelfstandig kookten, of dat  door tijdelijke omstandigheden niet konden.

Het doek valt echter definitief voor het restaurant gedeelte. Net 1 week voor de sluitingstijd van 1 mei kwam van de zijde van No-Nonsense, restaurant aan de overzijde aan de Noordewierweg het aanbod om de bewoners die gewend waren om in Puntenburg te eten, ook  tegen gereduceerd tarief te verwelkomen.

DSC_6720 (Custom)Bleef dan wel een leeg staande Vijverzaal. En een hoop teleurgestelde bewoners.

Maar het liep gelukkig toch anders. Dankzij de bemiddeling van Frits van ˆt Wel, oud bewoner uit het Soesterkwartier en actief in de ouderen zaken elders, kwam er een doorbraak.

Een bevriend echtpaar had juist in februari de exploitatie van een ander Appartementen Complex overgenomen. Met een voor die begrippen zeer grote keuken, bestemd voor grootschalige maaltijd voorzieningen. Robert Mertens en zijn vrouw wisten toen nog niet wat hun pad zou kruisen.

Wel zagen zij daar al mogelijkheden om niet alleen de bewoners van het zojuist betrokken appartementen complex te voorzien van maaltijden, maar ook daar in de wijk actief te zijn.

Door de ontstane situatie in de Puntenburg, geschiedde het dat alle partijen door Frits van ’t Wel bij elkaar weren gebracht en op  28 april, 3 dagen voor de sluiting van het restaurant Puntenburg, stapte “Beheer Compleet”in het nieuwe avontuur.

Reden om eens kennis te maken met de eigenaar van “Beheer Compleet bv”Aan het woord is Robert Mertens, vakman tot in hart en nieren.

“Mijn vrouw Yasmeen en ik zijn afkomstig uit Den Haag en op 47 jarige leeftijd moest ik een keuze maken. Of mijn hand op houden bij de Socialedienst of helemaal opnieuw beginnen. Ik koos voor het laatste en ging aan de slag. Zoals gezegd werd het avontuur in elders in de stad gestart.

1 mei 2014 begon het avontuur 2, door de restaurant activiteiten van de Puntenburg op zich te nemen.

CSC_6732 (Custom)De zeer sociaal bewogen Robert verteld dat collega in de bedrijfstak al sluiten als ze minder dan 400 maaltijden per dag maken. Hij en zijn vrouw hadden zich verdiept in de situatie en in de tijd dat mensen gewoon konden binnen lopen om te eten.

De situatie nu, was en is, dat Zorggoed Birkhoven nog steeds eten bij mensen thuis brengt die een medische indicatie hebben. Dus symbolisch,  met het brengen van de pillen, komt ook de bloemkool mee, lacht Robert. Ook nog 15 mensen in de Puntenburg, krijgen op die indicatie nog steeds eten aangeleverd.  Tja, zegt hij. “ Al die mensen uit de wijk, die gewoon hier binnen liepen om te eten, die zien we niet terug hier. Misschien is het wel niet bekend dat dit weer kan. Maar organisatorisch houden wij er wel rekening mee. De mensen die hier s’-middags willen eten, kunnen een 3 gangen menu krijgen, terwijl ze in het andere vestiging dan de lunch krijgen. ’s avonds’ draaien we het om en eten ze in de  het andere complex ,3 gangen menu en hier een broodbuffet. Dus door eenmaal grootschalig per dag te koken, kunnen we twee locaties bedienen. Op dit moment serveren wij zo,n 45 a 50 maaltijden per dag in de Puntenburg. Op zich kunnen we hier in de keuken voor ongeveer 100 mensen maaltijden maken.

DSC_6710 (Custom)We hebben nu net een nieuw systeem ingevoerd, dat er een weekmenu is samengesteld met diverse warme maaltijden. Mensen kunnen dus een keuze maken. We hebben sinds kort ook een splinternieuwe bestelauto. Hiermee willen we mensen die op enig moment niet zelfstandig kunnen koken van dienst zijn. Een telefoontje is genoeg om je maaltijd aan huis te krijgen. We kunnen ons best voorstellen dat er bewoners om welke reden dan ook, tijdelijk of misschien wel definitief niet zelfstandig eten kunnen maken. We willen hier graag de oplossing voor zijn. We zoeken nog vrijwilligers die deze maaltijden willen rondbrengen, dus dat horen we dan graag. Ze kunnen in ieder geval hier gratis eten.

En nu U ernaar vraagt, ja wij zien ook hoe er langzamerhand armoede ontstaat. Mensen kunnen zich de dingen niet meer veroorloven. Ook hier zien wij bewoners uit de Puntenburgflat bij de voedselbank staan. Laat staan dat ze ook nog eens buiten de deur moeten eten. Natuurlijk is bekend dat er diverse firma,s zijn die diepvriesmaaltijden aan de deur brengen. Ook dat wordt steeds moeilijker voor mensen om te betalen.

Kijk voor mijn bedrijf moet ik ook hard werken. Personeel bestaat hier uit vrijwilligers. Beroepsmatig gezien, doet de koffiejuffrouw bijvoorbeeld ook de administratie. Om aan te geven dat we alles in eigen beheer doen. Willen we een beetje “kiet”spelen moeten we zo’n 30 maaltijden per dag meer verwerken. Dus mochten de bewoners uit Amersfoort niet willen koken, loop gerust binnen.

DSC_6717 (Custom)En zo ook de mensen thuis, die niet in de gelegenheid zijn. Bellen en we komen. We zijn bereikbaar op 0634658731 en 0641983138

Een 3 gangenmenu voor iedereen die hier binnenkomt lopen kost tussen de 8.00 en 8.50 euro. Een broodbuffet, dus de kleine kaart met frituur of uitsmijter kost zo,n 5 euro.

Naar verwachting zullen de ontspanningsavonden, die nu nog door Zorggoed Birkhoven worden georganiseerd op termijn verdwijnen. Ook hierin gaan wij die rol overnemen door diverse dingen te organiseren in de Vijverzaal. En dus niet alleen voor de bewoners van de flat en aanleunwoningen, maar voor de hele wijk.”

Trots laat mevrouw Mertens de keuken zien, waarop dat moment een 20 tal ouderen zich, voor de balie met gymnastiekoefeningen bezig houden. De chef kok, springt in de houding. Als beroeps kok in het leger na 37 jaar, afgezwaaid, heeft nu de scepter in handen in de Puntenburg.

Een gymnast wil perse op de foto, terwijl de kratten met verse broodjes worden binnen gebracht.

Heel ontspannen wordt het samenzijn beëindigd.

Robert en Yasmeen zijn buiten de genoemde telefoonnummers ook per mail te bereiken.

rob@koks-mediair.nl   en  yasmeen@koks-mediair.nl

Verslag/foto,s Karel van Rooy.

Dia  impressie

Van de Redactie:

DSC_6721 (Custom)Onderstaand treft U een “links” naar  de krantenberichten van begin dit jaar. Hiermee het belang aantonend van het open houden van de Vijverzaal en zijn recreatieve doeleinden. De politieke inzet van partijen en vragen in de Raadsvergaderingen, hebben mede geleid tot bovenstaande oplossing.

Hiermee worden de oude faciliteiten, die zeer belangrijk zijn voor de bewoners van zowel het bejaarden complex als de inwoners van geheel Amersfoort weer hersteld.

De mogelijkheid om daar als “niet”bewoner een maaltijd te nuttigen, of bij mensen thuis te laten brengen is  door de nieuwe Restaurant eigenaar weer in ere hersteld.

De Vijverzaal zal zijn functie als recreatiezaal weer vervullen.

Een mooie gelegenheid voor die ambtenaren, die om andere redenen de Puntenburg bezoeken, om een vorkje mee te prikken.

 

Media aandacht.

RTV Utrecht

SP politiekpartij

Amersfoort Dichtbij

De Stad Amersfoort