Duurzaam Soesterkwartier vandaag zo volop in beeld komt bij RTV Utrecht. (klik hier) Auto’s delen in de wijk met MyWheels, de nieuwe elektrische auto bij het station, en natuurlijk de Buurtbakfiets.
En als toetje … dat we gewonnen hebben met de Groene Utrechter!
UTRECHT – Katholieke Basisschool De Kubus uit Amersfoort heeft de verkiezing gewonnen van de Groenste Utrechter 2014. Uit meer dan 25 inzendingen koos het Utrechts publiek samen met een jury van deskundigen Basisschool De Kubus als meest duurzame initiatief van dit jaar. De school haalt sinds kort haar stroom uit 60 zonnepanelen, die door crowdfunding van ouders en buurtbewoners zijn gefinancierd. Uit de zonnestralen worden de ouders en buurtbewoners terugbetaald en kan een school in Cambodja voorzien worden van panelen en een computerlokaal. Door dit project kunnen leerlingen van beide scholen met elkaar communiceren via social media en leren over energieopwekking en wereldburgerschap. De Kubus ontving een aanmoedigingsprijs van € 500,= uit handen van Joris Hogenboom, directeur van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). De Kubus schenkt het bedrag aan haar zusterschool in Cambodja.
Verkiezing Groenste Utrechter
De verkiezing van de Groenste Utrechter is een nieuw initiatief om de vele duurzame projecten in de provincie onder de aandacht te brengen. Het publiek bepaalde met haar stemmen de rangorde in de top 10. En een jury bestaande uit Jacqueline Cramer (oud minister), Joris Hogenboom (directeur NMU) en Robin Berg (duurzame ondernemer) selecteerde uit de publiekstop 3 de nummer 1. De drie initiatieven met de meeste publieksstemmen waren Basisschool Pantarijn, Basisschool de Kubus en Mevrouw Groen. Pantarijn runt een groene moes- en kruidentuin als natuur- en milieu educatief project waarmee leerlingen veel kunnen leren, beleven en ontdekken. Mevrouw Groen organiseert theatervoorstellingen over plastic soep voor kinderen van 3 tot 8 jaar. De jury heeft de drie projecten gewaardeerd op verschillende onderwerpen, zoals; Is het project breed gedragen, is het dupliceer baar, wat levert het concreet op, is het kort of langlopend, is het innovatief, vernieuwend. De top 3 eindigde heel dicht bij elkaar, maar Basisschool de Kubus had net iets meer in zich dan de andere twee. “Het was een close finish, maar de Kubus heeft als project heeft veel in zich. Het is duurzame energie opwekken, crowdfunding, een ontwikkelingsproject, een educatief project en het is mooi dat er zoveel buurtbewoners bij betrokken zijn”, aldus Joris Hogenboom, directeur van de NMU. “Ook woog zwaar mee dat na de Kubus het project wordt uitgebreid onder andere basisscholen in de rest van het land.”
De top 10 van het publiek:
Openbare Basisschool Pantarijn, Katholieke Basisschool de Kubus en Mevrouw Groen eindigden in de top 3. Maar op nummer 4 tot en met 10 eindigden andere mooie duurzame initiatieven;
Op 4 Dorien Soons: met Voetprint Cooking. Dorien brengt duurzaam voedsel onder de aandacht met duurzame recepten.
Op 5 Rento Hermanns van RondomDOM. Rento adviseert burgers op gebied van energiebesparing en milieuvriendelijke bouwmaterialen. Hij doet duit in een elektrische bus.
Op 6 Krijgdekleertjes.nl, een online community van duizenden ouders die online kinderspullen ruilen.
Op 7 De Vlinderhof, een unieke planten tuin opgezet vanuit een bewonersinitiatief in Leidsche Rijn.
Op 8 UMEF, een initiatief dat festivals verduurzaamd en duurzaamheid onder de aandacht.
Op 9 Platform Ecotransferium de Wetering, een voorbeeld op het gebied van duurzame mobiliteit.
Op 10 De kledingbibliotheek, de grootste kledingbibliotheek die hippe kleding uitleent.
Geef een reactie