20 augustus 2017. De zomervakantie 2017 zit er op. Morgen begint het nieuwe schooljaar, voor heel veel kinderen een andere klas, een andere omgeving, of zelfs een andere school als je “brugpieper”wordt.

Maar  niet, voordat het Buurtkerk Activiteiten Team, voor een laatste keer er een leuk afscheidsfeest van maakt. De afgelopen 6 weken “vakantiepret”zullen bij de organisaties worden geëvalueerd. Bijgesteld; veranderd en gewijzigd, het blijft een leerproces. B.A.S. heeft de 4 zondagen die zij actief waren, op een hele leuke manier ingevuld, waarbij een groot team vrijwilligers aan heeft meegewerkt. Mede door de medewerking van Speeltuin Soesterkwartier, kunnen ze terug zien op een geslaagde vakantie periode.

Vandaag, zondag 20 augustus dus het slot akkoord en dat wederzijdse genegenheid door de maag gaat, mocht blijken uit het feit dat er flink gebakken moest worden.

Op het menu stond: Appeltaart maken en later in de middag je eigen Pizza  in elkaar frutselen. Naast de inwendige mens versterken, was er ook een gedeelte gereserveerd voor de bijbehorende lichaamsbeweging met “Tjoekbal” en voor de kleintjes een soort tikkertje met hindernis. Een “graffiti” artiest maakte een toepasselijk kunstwerk op een groot bord. Voor de knutselaars onder de kids, konden er “vliegtuigjes”gemaakt worden. Of als je geduld had, “strijkkralen”rijgen. ?

En last but not least was er wederom een theatervoorstelling, voortbordurend op het eerder ingezette thema en Bijbelverhaal.

Appeltaart:

Men neme; Een bak meel, melk of water, kaneel en een paar kilo appels, een hele buts kinderen en een forse bakoven.  Wel dan heb je ook wat. Het deeg werd al snel uitgerold. aluminium bakjes werden gevuld en dan komt het. De appels moesten worden geschild. “Joy”de nieuw aangeschoven begeleidster en de dochter van Oeds Blok, was duidelijk beducht voor de messen en dunschillers die ter hand werden genomen. Terwijl het ene kind rustig haar net geschilde appel naar binnen werkte, was een ander met enige hulp doende de schil van de bekende appel af te krijgen. Uiteindelijk zijn alle appels veranderd in – of hapklare- brokken, dan wel schijfjes en reepjes, cq partjes. In ieder geval werden hiermee de bakjes verder gevuld en dan is het wachten op die warmtebron, de bakoven. Sommige kids “keken”de appeltaartjes bijna “uit”de oven.  Het resultaat mocht er dan ook wel zijn. Na voor, een ieder kind “lang”,durende 10 minuten, kreeg iedereen zijn taartje.

Diverse moeders waren inmiddels een eigen groente afdeling begonnen, binnen in de zijvleugel. Bakken met paprika’s, champignons,komkommer, sla, uien en ander gezondheidsproducten werden verkleint tot Pizza-vulling. Buiten het feit dat het er erg “fruitig”uitzag was het ook gezellig druk daar.

Tjoekbal

Om de appeltaart te laten zakken, was daar het alom bekende bal spel “Tjoekbal” Twee doelen, waarvan het net strak was afgespannen en dus fungeerde als “verend”geheel, was de opzet. Twee ploegen en een bal. Het is een “gooi”spel, dus de bal werd naar de medespelers gegooid. Het “vrijlopen”was dus essentieel . Je scoorde door de bal in het doel te gooien en te zorgen dat deze terug veerde naar een medespeler.  Het duurde even voordat de enthousiaste spelers dit onder de knie hadden. Maar  er kwamen uiteindelijk toch 4 winnaars uit. En zoals dat bij een huldiging hoort moest er een fles “bubbels”worden geopend.

 De plastic glazen uitgedeeld, de prijswinnaars op rij en een der winnaars die probeert al schuddend de kurk letterlijk van de fles te krijgen. Na een half minuutje ploeteren, knalde de kurk er dan toch af en hebben hem nooit meer terug gevonden. De bubbels kregen vrij spel, dus de fles liep leeg. Snel de glazen er bij en een toast op de winnaars. Dat bij sommige kids, de smaak van de bubbel-limo niet paste in hun gewoonlijke  smaakreceptoren , was wel hoorbaar. Je moet er van houden zeg maar.

Hoe het met de kleine versie van tikkertje met handicap is afgelopen, is ondergetekende niet duidelijk geworden. Het kriskras door elkaar vliegende grut, wist kennelijk wel wat de bedoeling was en na eigen tijd stond een ieder achter geplaatste pionnen. AF. Aannemende dat degene die overbleef, de winnaar was.

Graffiti artiest

Heel veel kinderen kwamen even een kijkje nemen bij deze verf spuitende kunstenaar. De kratten met spuitbussen stonden klaar. Tot groot verdriet, mochten de kinderen echter niet zelf aan de slag om een “kunstwerk te maken.  Zichtbaar was, dat de “artiest”letters maakte, die men kon vertalen in SAMEN. Na een tweede opzet van deze kunstvorm, stonden er inderdaad de fraaie letters ingekleurd.

Line Dance

En nog niet genoemd, maar de feestvreugde werd verhoogd met muziek. De liveband Friends, binnen, zorgde niet alleen voor de muzikale ondersteuning van de Linedance groep die daar een gezellige dansmiddag hielden. Maar was buiten goed te volgen. Voor de duidelijkheid, er waren geen raakvlakken met de activiteiten buiten. Ach multiculturele speeltuin toch. Een tweetal kinderen die “even”kwamen kijken, stalen vervolgens de ( camera) show. In een hoekje bij het toilet probeerden zij de passen van het linedance  tot zich te nemen. Een mooi moment. De foto’s zijn afzonderlijk bijgevoegd. En vanavond, worden er weer gewoon balletjes gedraaid. BINGO dus.

Bedankt

Tja dan volgt er toch een moment van bezinning. Het publiek wat zich allemaal heeft verzameld bij het gebouw, wordt toegesproken. Kort maar duidelijk worden alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Anita te Wal ( en de afwezige Mani) worden bedankt voor hun inzet en medewerking gedurende het aantal weken dat BAS te gast was. Anita werd hiervoor even naar voren geroepen en kreeg voor haar en Manie een leuke attentie. Ook Uw verslaggever ontkwam niet aan dit ritueel. Voor zowel collega Nel Groendijk als ondergetekende is een extra bezoek aan Citroen en Peper ( als klant) geregeld.

Het programma werd verder vervolgd. Kinderen en ouders aten appeltaart, of waren al bezig met het voorbereiden van een Pizza. De goochelaar en theaterman is aan het “opzetten”. Het zou nog lang gezellig blijven. Uw verslaggever nam afscheid van het B.A.S. tot een volgende activiteit.

 

 

Bijgevoegd:

Fotoalbum laatste vakantie activiteit.

Foto impressie Linedance

Zie ook de homepage van de wijkwebsite. 

Verslag Karel van Rooy.

Mede namens  Nel, maar door een longontsteking, thuis op de bank. Beterschap.