Amersfoort 12 december 2015, Puntenburg Vijverzaal
Puntenburg Amersfoort meen cand jiya kee jaanee-maanee samuuh dvaara kaarravaee.
Koks-Mediair, de restaurateur van Puntenburg wooncomplex, deed het eens “anders”. Onder het motto, “als je het niet probeert weet je het nooit” organiseerde Robbert en Yasmeen Mertens een niet algeheel gebruikelijke avond.
Nu kennen we in Puntenburg al diverse varianten van een Surinaamse- of Indonesische avond, de uitnodiging deze keer betrof een breed scala aan muziek mogelijkheden. Met een Aziatische muziek- en dans avond kun je veel “cultuur”kanten op. Immers het continent Azië is behoorlijk groot.
In de vooraankondiging was vermeld dat “CHAND ZIA” en gevolg een optreden zouden verzorgen. Deze van oorsprong “Hindoestaans”zingende groep is in binnen en buitenland een groot begrip onder Hindoestanen cq mensen afkomstig uit dat werelddeel.
Om kostendekkend te zijn moesten bezoekers vooraf een boeking doen van 10.00 euro of aan de zaal een “ticket”aanschaffen van 15.00 euro. Met de bewonerscommissie Puntenburg was een “deal”gemaakt voor vrijkaarten. Voor deze bijzondere gelegenheid waren circa 100 uitnodigingen verstuurt aan mensen die een aanhanger zijn van deze Hindostaanse muziek.
Nadat de zaal om 19.30 uur was opengesteld en het opgebouwde podium gereed was, kwamen ook de eerste bezoekers. Van de zijde van de “lokale”bewoners waren de vaste bezoekers aanwezig, alhoewel de stamtafel was uitgesplitst in een andere setting.
Een groot aantal bezoekers waren gekleed in traditionele kledij hetgeen een toch wel bijzondere sfeer gaf.
Om 20.15 gaf de “lady”speaker, Mousumi Guha in het Engels en Hindoestaans een korte inleiding. Met als boodschap te luisteren naar de tekst en muziek.
Het gezelschap, bestaande uit Vashal Zia (toetsenist) : Sharad Joshi (gitaar): Vinooj Sital (sax) werden voorgesteld. Een eerste optreden van een zanger wiens naam de redactie niet bekend is geworden maar bij de Hindoestaanse bezoekers zeer wel werd verwelkomt, gezien de soms daverende lachsalvo’s die tijdens het optreden volgde.
Een tweede zanger, was eveneens een , voor de bezoekers, herkenbare artiest Dinesh Sharma.De aanwezige “fans” genoten zichtbaar van zijn optreden en er werd zelfs voorzichtig door enkelingen gedanst. Dit laatste viel voor de “niet” Hindoestaanse bezoekers nog niet mee.
Het grote wachten was echter op de in deze kringen en cultuur zeer bekende zanger Chand Zia. Nogmaals werd bij zijn aankondiging verzocht te luisteren en plaats te nemen in de zaal.
Voor de “fans”en “kenners” moet zijn entre een geweldige ervaring zijn geweest. En halverwege zijn optreden, werd hij ook nog een bijgestaan door een fleurig geklede zangeres, Jayita Datta.
Mogelijkerwijs heeft een deel van de bezoekers het verzoek om vooral te luisteren naar de tekst en de muziek, niet begrepen. Mogelijk omdat dit in het Engels en/of Hindoestaans werd gesproken. Het leidde in ieder geval tot lege tafels, daar waar de bewoners van Puntenburg zaten.
Redactie: Het optreden van Chand Zia en zijn begeleiding zal ongetwijfeld binnen de Hindoestaanse gemeenschap. als zeer spectaculair zijn ervaren . Immers zij herkennen zich in deze muziek en cultuur. Dat de vaste bezoekers en bewoners van het wooncomplex zich daarin niet geheel “thuis” herkenden mag echter ook niet “vreemd” worden geacht. Immers de taal is hen vreemd en de muziek keuzes van deze bewoners ligt op een heel ander vlak. Maar zoals eerder vermeld door Koks – Mediair als je het niet probeert weet het niet.
Met dank aan Robbert en Yasmeen dat zij deze “Try Out” hebben georganiseerd.
Verslag Karel van Rooy.
Fotoreportage Karel van Rooy / Ngie
Foto,s klik hier.
Geef een reactie