Soesterkwartier 17 mei 2017. Een zeer warme dag, tot aan de 28 graden en een avond wandeling die weer van zich laat spreken. De 3e etappe van de avondvierdaagse was in aantocht.

Al enige jaren, gaat vanaf het startpunt de route richting Brouwerstunnel en dan links de wijk in. De Soesterweg/ Violenstraat en kruising Berkelstraat/ Noordewierweg. En de inwoners zijn met dit fenomeen bekend. Dus rond 18.00 uur verschijnen de eerste stoeltjes op de kruisingen en langs de route. Nabij de Hoefslag wordt het een drukte van belang en  overal komen de wijkbewoners met zakken snoepgoed, bloemen en andere tractaties. Als ware het de intocht van de 4e dag.

Nabij het het tijdstip van 18.00 uur, komen de verkeersregelaars post vatten. Koffie wordt aangeboden en alles staat klaar voor de “grote oversteek”in goede banen leiden .De redactie op twee locaties aanwezig melden de positie van de eerste lopers. Dit maal is een dame, die is uitgeloot voor de Nijmeegse variant de eerste loopster die het scheidingspunt van de 3 afstanden passeert.

De terrassen van zowel Citroen en Peper, als de stoep bij de Hoefslag zitten vol met enthousiaste mensen. En korte tijd na het passeren van de eerste groep, komt er echt de gang in. Massa’s kinderen van basisscholen komen via de Soesterweg, door het Soesterkwartier. Als ware het niet de Violenstraat maar Via Gladiola  werden de groepen toegezongen. “Hou vol” of “Je gaat goed” In de wetenschap dat de afgelegde afstand pas 1.2 km is en er nog een heel stuk te gaan is.

Voor de deur van Indradhaja zit een klein jochie.  Een passant ontfermd zich over hem. Ergens in de menigte loopt zijn vader, maar ze zijn elkaar kwijt geraakt. De politie komt er ook aan te pas en over en weer wordt druk getelefoneerd. Uiteindelijk na een half uurtje kunnen vader en zoon herenigd worden.

Onderwijl gaat een bonte stoet van kinderen en volwassenen via de kruising naar de route splitsing op de Berkelstraat. Menigeen met versieringen, of bijzondere creaties aan. Ook Adriaantje uit de Anemoonstraat loopt mee, nou met wat hulp van een rollator. Een knappe prestatie.  Een enkele golden retriever doet ook mee. De verkeersregelaars hebben het er maar druk mee, maar alles gaat in zeer goede banen.

Gezien het warme weer en een oproep op facebook om wat tuinslangen bij de hand te houden, was inderdaad gevolg gegeven. Op de Soesterweg konden de lopers “gratis” een douche nemen. Althans ter hoogte van de Paulus Borststraat / Matthias Withoosstraat  werden de wandelaars “nat”gehouden.

Dit resulteerde dan weer en een aantal zeer natte kinderen die de tocht verder moesten uitlopen.

Rond het tijdstip van 19.25 kwamen de laatste groepen, van basisschool “de Regenboog” de afsluitende oversteek maken. En tot de laatste wandelaars hoorde dan ook de Buurtnetwerker Henry de Gooijer. De verkeersregelaars moesten weer verder, de politie vertrok en de laatste ijsjes werden bij de Hoefslag aangeschaft.

De rust was weer wedergekeerd .

Verslag Karel van Rooy

Foto reportage Nel Groenendijk, Soesterweg

Foto reportage Karel van Rooy Noordewierweg/Berkelstraat.