_DSC0080Annette Kruisbrink (Nederland) en Arlette Ruelens (België). Twee gitaar virtuozen gaven een demonstratie in Birkhoven Zorggoed .

Eerdere verwijzingen naar dit optreden vindt U op de wijkwebsite.

Al ruim van te voren, voordat hun concert begint, zijn de  beide dames al aan het inspelen. Desgevraagd zijn ze bereid  even te poseren voor de camera. Duidelijk gewend aan de  cameralens die vaak op hun gericht staat, geeft  Annette aan haar mede gitarist door  welke houding wordt verwacht.

_DSC0094Nadat een serie foto’s is gemaakt, wordt de  zaal van Birkhoven Zorggoed van eetzaal omgebouwd naar concertzaal. Kijkend  en zoekend naar de lichtinval besluiten de muzikanten plaats te nemen in het halfronde gedeelte. Deels daglicht op de partituren en deels kunstlicht.

Een kort gesprek met beiden is toch een openbaring. Al 20 jaar zijn beide dames een duo. Zij spelen in diverse landen, zoals Spanje, Duitsland, Zweden en Italie. Naar verluid erg welkom op de diverse gitaar”festivals” ( als je ze zo mag noemen) in binnen en buitenland.

trobairitz1Naast de Duo vorm is er ook een Trio samengesteld met de naam “TROBAIRITZ” zijnde de afgeleide van de vrouwelijke  versie van de mannelijke “troubadour”.  Een derde naam wordt dan uiteraard toegevoegd, namelijk: Maria Vittoria Jedlowski:

De composities en arrangementen worden gecomponeerd door Annette. De muziekkeuze is veelomvattend edoch wel klassiek geschoold. Het repertoire bestaat uit Spaanse gitaarmuziek, maar ook Zuid Amerikaans en  Joodse muziek. met onder andere jiddische, sefardische, chassidische en klezmer muziek).

Het spelen van muziekwerken van vrouwelijke componisten  en het brengen van sfeervolle achtergrondmuziek, behoort tot de uitvoeringen.

Eerdere commentaren in de media geven aan dat hun gitaarspel  krachtig en expressief is en boeit door een subtiel gebruik van dynamische contrasten en klankkleuren.

Zo ook deze middag in Birkhoven Zorggoed. Het ten uitvoering  gebrachte concert bracht de aanwezige luisteraars tot diepe rust. Ademloos werden de diverse muziekstukken gevolgd.

_CSC0117Annette en Arlette een welkome aanwinst in de concert reeks van Birkhoven Zorggoed en mogelijkerwijs over niet al te lange tijd ook in Puntenburg wooncomplex.

Het zal U niet verbazen dat er in Zwolle en Emmeloord een gelijknamige gitaarschool is gevestigd,

Verslag en foto,s Karel van Rooy.

Foto impressie