Wij zijn de Stichting Historisch Dieselmaterieel en die is 10 jaar geleden op gericht.
Doel van de stichting is om oud dieselmaterieel uit de jaren 1970 tot 1980 te bewaren voor het nageslacht. Wij proberen het materieel terug te brengen naar de staat waarin het buitendienst is gegaan bij de Nederlandse Spoorwegen.
Zo willen we proberen om weer een originele klompentrein samen te stellen.
Thans bezitten we 2 diesellocomotieven uit de 2200 serie waarvan de 2205 geheel is gereviseerd en waarmee we ook op het spoor mogen rijden. De 2275 staat nog altijd in zijn bruine kleur en wacht op revisie. Beide locomotieven zijn nadat ze waren verkocht aan België weer terug in Nederland.
Verder hebben we 2 rangeer sikjes, de 243 uit 1934 en de 334 uit 1955. De 243 is tijdens de 2e WO afgevoerd naar Duitsland maar kon in 1946 weer terug naar Nederland. Thans zijn deze beide sikjes inzetbaar.
Voor reizigersmaterieel hebben wij de beschikking over 2 plan U stellen. Dit zijn de voorlopers geweest van de befaamde hondekoppen maar dan in dieseluitvoering. De 121 zal buiten dienst gaan voor een totale revisie die waarschijnlijk 2 jaar zal duren. De 151 zal worden gebruikt als plukstel voor de 121.
Verder hebben we diverse rijtuigen uit verschillende jaren, op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een plan W rijtuig die weer de originele kleurstelling van beneluxrijtuig terug krijgt.
De restauratie zal voor september klaar zijn omdat het rijtuig dan weer op de baan komt TGV 175 spoorwegen.
Maar er is ook goederen materieel, en dan materieel wat gebouwd is in Amersfoort. Zoals gesloten goederen wagons, huisvuilwagens, een koppelwagen maar ook een oud meetrijtuig van de NS.
Wij zijn een kleine stichting met grote wensen en we proberen te laten zien wat er allemaal gebouwd en onderhouden werd op de wagenwerkplaats in Amersfoort.
De wagenwerkplaats gesloten in 2000 was een van de grootste onderhoudsbedrijven in Nederland, ruim honderd jaar was het de spil in het onderhoud van goederen materieel en de wijk Soesterkwartier gaf veel mensen onderdak. Er is dus sprake van een echte spoorbuurt met een rijke historie die echter nooit verloren zal en mag gaan.
Gelukkig zijn veel gebouwen bewaard gebleven en hebben nu een andere functie gekregen, maar de sfeer van toen is er nog altijd te proeven.
Kijk maar naar de rijtuigen-loods, het ketelhuis en de oude smederij.
Loop eens binnen bij de Wagenspeelplaats en proef de sfeer van weleer eens.
Daarom maken we een feestje van ons 10 jarig bestaan op zaterdag 28 juni. Maar we geven eigenlijk iets aan de bezoeker, we organiseren dit jaar een dieseldag maar omdat het rijden met materieel op dit moment een kostbare zaak is gaan we dit keer niet met treinen rijden maar met oude streek en stadsbussen.
Er zijn diverse soorten en bussen uit heel Nederland om U een rondrit te geven door Amersfoort of een rit naar Spakenburg.
Maar hoe denkt U erover om eens een rijles te nemen met een echte bus. Zaterdag 28 juni is dit, De Haagse bus museum komt met een lesbus en U mag ervaren hoe het is om met een bus te rijden.
Verder zullen we met de treinen een demonstratie geven, en U laten zien wat we doen.
U kunt in de restauratie van treinstel 121 een kop koffie of wat anders gebruiken en U krijgt dan het gevoel van waar gaan we heen met die trein. Maar helaas hij blijft staan.
Denkt U nu dat is leuk dan bent U op zaterdag 28 juni tussen 10:00 uur en 17:00 uur uitgenodigd om een kijkje te nemen achter de schermen bij al die treinen en het terrein waar U anders nooit op mag komen.
Voelt U zich aangesproken om wat te doen, dan zoeken wij U als vrijwilliger. We kunnen veel mensen gebruiken zoals schilders, lassers, bankwerkers maar ook elektromonteurs. Maar ook mensen die durven te zeggen ik wil gezellig bezig zijn met al die anderen.
Wij klussen op maandag en op zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur en de koffie staat altijd klaar.
Op de bijgevoegde foto’s staan enkele van de bussen die aanwezig zijn op 28 juni.
Sik 243 en diesellocomotief 2205 op de Wagenwerkplaats in Amersfoort.
De plan U 121 en de 2205 op de Wagenwerkplaats te Amersfoort.
Stadsbus 281 van het GVB uit Amsterdam bouwjaar is 1957. Thans ondergebracht bij de Stichting Bram
Stadsbus 373 van het GVB uit Amsterdam gebouwd in 1987 collectie van Bram.
Beide stadsbussen zullen aanwezig zijn.
De 3821 terug gebracht in de oude FRAM stijl, bus is van de Stichting Standaard Streekbus. Aanwezig op 28 juni De Mercedes 4408 van de yongtimer bus groep. Deze bus is een ex WN bus uit 1990
De VAD 9100 uit 1981, thans nog in restauratie, maar zal wel aanwezig zijn op 28 juni. Eigenaar IJsseldijk infra
De foto’s vindt U hier.
Kijk voor informatie op onze webside: l of bel Henny Tuite 0622192541
Geef een reactie