Afgelopen woensdag liep daar ze daar ineens. Op de Noordewierweg kwam je haar tegen, een dame die het even niet meer wist. Ze sprak je aan, en stelde een vraag. Een onzekere blik, die schuilging achter een gevoel van “help me, ik ben het kwijt…!”. Een besluiteloze tred, eerst naar links, dan resoluut omdraaien, en voorzichtig toch naar rechts. Ogen die zochten naar houvast, en het niet vonden.

Ze was nog maar net op pad toen daar een man van een jaar of 50 aan kwam fietsen. Hij plaatste zijn fiets, met de bedoeling een boodschap te doen, toen hij haar zag. Hij sprak haar aan, en ze hadden een kort gedachtenwisseling. Voor ze het in de gaten had, bracht hij zijn hand aan zijn oor, en startte een gesprek met de politie, die hij blijkbaar onder een ‘snelkiesnummer’ paraat had. Oeps, zo vernuftig en zo snel, daar had ze niet van terug. Mevrouw maakte zich kenbaar als actrice. Het gesprek met de politie werd afgebroken.

Het was de werkgroep “Dementievriendelijk Soesterkwartier” die het onderwerp op deze wijze proefondervindelijk op de agenda  van de wijk plaatste. Wat gebeurt er als iemand aangeeft het niet scherp te hebben, en wat kunnen we daarvan leren? Hoe wordt iemand bejegend, die de weg kwijt is, sterker nog, die haar eigen adres niet scherp heeft? Het gevoel van ongemak dat gepaard gaat met een dergelijke confrontatie, daar kun je als omstander heel verschillend op reageren. De ene reactie kan meer helpend zijn dan de andere. Wat zou nou de allerbeste reactie zijn? Dat is een vaardigheid die je kunt oefenen.

Terug naar de Noordewierweg. De kop was eraf, en het adrenalineniveau was ook wat hoger dan daarvoor. Er liep een jonge jongen, een tiener nog, over de Noordewierweg. Van de andere kant kwamen nog twee jonge gasten aanfietsen op een fatbike. Ze bleken elkaar te kennen en stopten bij elkaar met een kloeke zwier over de weg heen. Hun oog viel op de actrice, die de vaardigheid van hulpeloosheid nog beter dan voorheen machtig bleek te zijn. De jongens keken elkaar aan. Een geluid van een gesmoorde grinnik, een stoere blik, totdat een van hen een stap naar voren zette. “Ik maak me zorgen om u. Heeft een een telefoon? Kan ik iemand voor u bellen?”

Even later weer terug bij de AH. Een man stapt met een stevige pas de winkel uit en struikelt bijna over onze dolende dame heen. Hij mompelt wat, kijkt om zich heen, en vervolgt zijn weg met spoed. Zijn auto start vlot en weg is hij.

Bij Citroen en Peper heeft Sebastiaan net zijn terras klaar gezet. Een groepje strijkt neer en bestelt een kopje koffie met wat lekkers, als de dame in het zicht komt. Er ontstaat een onrustig gesprek, er wordt met stoelen geschoven. Sebastiaan komt naar buiten en laat merken wel voor hetere vuren gestaan te hebben. Rustig informeert hij of alles goed gaat, maakt contact met mevrouw, en informeert of hij iets voor haar kan doen.

Dementievriendelijke wijk

In 2021 spraken we uit dat we het Soesterkwartier vriendelijk willen laten ontwikkelen voor mensen met dementie, en ook hun naasten. Er is een werkgroep gevormd met mensen die beroepsmatig veel met dit onderwerp te maken hebben. Zij worden dagelijks geconfronteerd met de taboes en het ongemak die zich rondom dit onderwerp bevinden. Met elkaar formuleerden ze een plan om het taboe te doorbreken, om het onderwerp van gesprek te laten zijn.

Zo staat ook de maand oktober weer boordevol met bijeenkomsten die gaan over het signaleren van dementie en het omgaan ermee. Er is samenwerking gezocht met de Stichting Alzheimer, die een goede training op de plank heeft liggen. Regelmatig komen er vrijwilligers naar het Soesterkwartier om voorlichting te geven.

Trainingen en informatiebijeenkomsten

Wilt u ook wat meer weten over dit onderwerp? Van harte welkom om u op te geven bij een of meerdere bijeenkomsten. Voor een overzicht kunt u doorklikken naar de website: www.dementievriendelijkewijk.nl/evenementen. Mocht het niet uitkomen om in het Soesterkwartier een bijeenkomst bij te wonen, zijn er ook in andere wijken kansen.

  • 3 oktober 10:00-12:00: Themabijeenkomst beginnende geheugenproblematiek; De Brug Amersfoort, Schuilenburgerweg 2; aanmelden via info op de website (hier)
  • 8 oktober 15:00 – 17:30 Training GOED omgaan met dementie  Hoogland; Aanmelden via info op de website (hier)
  • 22 oktober 13:30 – 15:00 Training GOED omgaan met dementie SRO Soesterweg 556; Aanmelden via info op de website (hier)
  • 24 oktober 19:00 – 21:30 Training GOED omgaan met dementie 24 oktober Soesterkwartier; Wooncentrum Puntenburg, Puntenburgerlaan 100. Aanmelden via info op de website (hier)
  • Ook 24 oktober 17:00 – 19:30 Documentaire Een dementievriendelijke wijk? Ja dat kan! Het Brandpunt, Laan naar Emiclaer 101; Aanmelden via de website (hier)

Meer lezen over dit onderwerp: