P1291574Aan de Geldersestraat 6, voorheen de Kleine Koppel 40, ligt de oude lucifer-, en later verffabriek en tegenwoordig “De Spullenmannen” ofwel “De WAR” gevestigd. Al jaren is daar, onder andere een kunstenaarscollectief bezig met het bouwen van een museum. Als men de poort door loopt dan is helemaal aan het eind de rode roldeur te zien van het Knopjesmuseum. Er zijn veel museumstukken te zien maar het is vooral een doe-museum.

Je moet “anders” nieuwsgierig zijn want de naam “Knopjes”-museum kan hele vage dubbel-“tonige” beelden oproepen.P1291598

Je bent bovendien, volwassen (of onder begeleiding van een volwassene), gezond van lijf en leden, je hebt geen hoogte-, of kleine ruimte vrees, je bent vrij van alcohol/ nuchter (alcohol op = geen toegang)  en bent toch minimaal een beetje: een waaghals? Dan is dit zeker iets voor jou!

P1291603De eerste aanleiding om te komen tot de bouw van dit museum was een lezing van Dennis Meadows. Die lezing veroorzaakte een breuk in het Newtoniaanse denken over oorzaak en gevolg. Als je de oorzaak van een verandering wegneemt, betekend dat niet dat het gevolg weg is. Zo begon het ontstaan van dit museum 10 jaar geleden. Wat deze wetenschap met kunstenaars te maken heeft en hoe Kunst wetenschappelijk kan zijn, tja dat is een kwestie van ontdekken en beleven in het museum.

Een ding is wel duidelijk er wordt nog verder gebouwd aan het museum. Ook zal er de komende jaren nagedacht worden over de vraag hoe dit museum ook een belevenis kan worden voor mensen die wèl de nieuwsgierigheid hebben, maar niet de fysieke mogelijkheid hebben om het te beleven. De komende 10 jaar zal er dus nog van alles gebeuren zo is de verwachting.

Na de afgelopen 10 jaar gebouwd te hebben aan dit museum,P1291592 heeft de gemeente nu toch 1 jaar subsidie verleend, waardoor de opening gerealiseerd kan worden. De bedoeling is dat het museum zich, vanaf volgend jaar zelf kan bedruipen. Met die wetenschap, en de relatief beperkte tijden van opening is de entreeprijs van 12,50 niet om rijk van te worden. Het doel van het museum ligt dan ook in het idee dat boekenwijsheid een ding is, maar praktijkervaringen een heel ander ding.

Hier kun je klikken voor meer informatie en openingstijden

Verslag en foto’s Nel Groenendijk