Amersfoort, 17 juli 2015

De komende maand in Amersfoort West  

Kort overzicht diverse activiteiten: 

Zaterdag 18 juli 

DSC_0552o   Wijkmuseum St. Bonifaciusstraaqt 61  12.00-17.00 uur.

Tot eind augustus is er iedere zaterdag in het Wijkmuseum de expositie “Speeltuinen in het Soesterkwartier” te bezichtigen.

Kinderen kunnen zich op de zaterdagmiddag tevens opgeven voor de leuke vakantieactiviteit MAAK JE EIGEN MUSEUMTUINTJE

Kinderen gaan op maandag

27 juli  en op 17 augustus onder begeleiding in de buurt zoeken naar bijzondere voorwerpjes zoals steentjes , houtjes , schelpjes , grasjes , wortels van struiken ,enz. enz.
Van al deze gevonden voorwerpen maken ze in een platte doos een compositie om in het museum 14 dagen ten toon te stellen in de tafelvitrine. Wil je ook mee doen? Meld je dan aan op zaterdag in het museum.
 

OPROEP TENTOONSTELLING OVER DE OUDSTE INDUSTRIE AAN DE EEM – WEET U IETS MEER? wie kan ons helpen bij de samenstelling van deze nieuwe tentoonstelling.

Komend najaar is er een nieuwe tentoonstelling in het Wijkmuseum. Al een paar honderd jaar geleden en dus lang voordat in onze tijd het gebied van  Isselt werd aangewezen tot het eerste grote industrieterrein van Amersfoort was hier al industrie.

o   DE GLASBLAZERIJ In 1731 kocht Willem Coopzen bij het gehucht Isselt een huis en bouwde dat om tot een glasblazerij. Die tak van nijverheid kwam vooral uit Italië en Duitsland en diverse Duitse arbeiders vestigden zich in Isselt. De glasblazerij van Isselt was de eerste van zijn soort in Nederland. Vlakbij, of misschien wel op de zelfde plaats staat nu het Kringloopcentrum aan de Zwaaikom. Het gebouw is in de jaren 50 van de vorige eeuw neergezet door de firma Molenaar voor het assembleren van de Morris-automobielen.

o   DE KLEURSTOFFABRIEK In 1881 werd aan de Eem – thans hoek kleine Koppel-Geldersestraat – een Stoomluciferfabriek opgericht. Later werd hier de Nederlandse Kleurstof Industrie (NKI) gevestigd. Het complex staat nu bekend onder de naam Warner Jenkinson.

o   OLIEMOLEN DE RIJZENDE ZON In 1765 is door Geurt van den Bogaard een oliemolen gebouwd, aan de Eem, tegenover het Spijkertje. Dit was de oliemolen de Rijzende Zon. De molen is in 1940 door de eigenaar afgebroken en is er hier een nieuwe fabriek gevestigd. Eigenaar: J.L. van Nieuwenhuizen’s Graanhandel en Oliefabrieken N.V. Het silo is in 1984 afgebroken.

Heeft u foto’s of andere herinneringen over het onderwerp: “de oudste industrie aan de Eem”, kom dan even langs in het wijkmuseum, of stuur ons een mailtje. Mede dank zij uw hulp gaan wij er een mooie Soesterkwartierse tentoonstelling van maken.

Zondag 18 juli 

o   De Verkeerstuin op de Wagenwerkplaats is open van 14.00-16.00 uur. Vrije toegang voor kinderen, alleen onder begeleiding van ouderen.

unnamedVRIENDEN VAN DE EEMHAVEN, SLAAN DEZE ZOMER DE HANDEN INEEN OM TE REDDEN WAT ER TE REDDEN VALT. BELANGRIJK IS, DAT AMERSFOORTERS IN GOEDE SAMENSPRAAK MET ALLE BETROKKENEN NADENKEN OVER EEN GOEDE INVULLING VAN DE EEMHAVEN. WILT U MEER WETEN? ZIE DE BIJLAGE. Zie ook www.eemhaven033.nl