Amersfoort 28 mei 2016 Soesterkwartier;

KnipselIn het Soesterkwartier al een bijna ingeburgerd begrip, “het Jeugd persbureau” waarvan de verslaggevers in de leeftijd vanaf 9 jaar al flinke bekendheid hebben. Genoemd jeugd Persbureau is een onderdeel van de redactie Wijkwebsite Soesterkwartier (www soesterkwartier.info) waarvan de leden afkomstig zijn van de lokale basisscholen.

De opleiding tot verslaggever cq fotograaf wordt intern gedaan in de thuisbasis “de RESET” en bestaat voor een groot deel uit de fototechnische kanten en gesprekstechniek. Aan de orde komen, hoe een interview wordt gehouden, schrijfwijze maar vooral hoe je vooronderzoek moet doen.

DSC_1971Na een ruime periode van doen /  vallen en weer opstaan, komt dan toch de dag dat de redactie een “proeve van bekwaamheid” bedenkt. De jeugdige journalist krijgt vooraf een opdracht waarbij hij/zij zich dient te verdiepen in achtergronden, actualiteit en realiteit. Hij maakt zelfstandig een afspraak conform zijn opdracht, houd een interview, maakt foto,s en schrijft een artikel.

Dit alles moet wel passen binnen de schoolplanning,de thuissituatie, sporten en andere zaken. En zo af en toe gaat de planning dan ook geheel de mist in. Zo ook nu, daar waar de twee leden t.w. Wikji Keijzer (Kubus)  en Salim Labboui (Magneet) hun eerste opdracht (een interview) wegens omstandigheden wederzijds, niet  doorging. Nieuwe pogingen ten spijt om een ander interview te regelen, bleek wegens de beperkte tijd van de verstrekte opdracht, niet haalbaar.

Het uitzonderlijke doet zich dan voor. De redactie grijpt in en daar waar de twee eerst samen zouden werken, worden twee nieuwe opdrachten verstrekt met een voorbereidingstijd van enkele uren.

Wikji dient op zaterdag 28 mei te gaan naar Atelier 4 b aan de Dahliastraat alwaar een open “kunst”-dag wordt gehouden. De opdracht maak een artikel en foto’s over het atelier. De vorm en inhoud mocht hij zelf invullen. Getooid met camera, schrijfblok en een lijst vragen stapt hij nieuwsgierig het atelier binnen.

Open dag of niet, Wikji nam de tijd en gelukkig was er van de zijde van Atelier 4b ook een aardige mevrouw (Marie) die er eens rustig voor ging zitten, terwijl de ons bekende kunstenares Julia van Raamsdonk na een hartelijke ontvangst, er andere bezoekers ontving.

Hier volgt, zijn eigen interpretatie van vragen, die hij beantwoord wilde zien. Het verslag en de foto’s zijn geheel door hem verwerkt.

Image128 mei: Opdracht Atelier 4b

wikji

Wikji interviewt Marie

DSC_8146 (Large)Ik ging naar Atelier 4b in de Dahliastraat. Het was heel lastig te vinden. Waarom ging ik naar de Dahliastraat? Daar zit het atelier van Julia van Raamsdonk en deze zaterdag kon iedereen een kijkje komen nemen. Het is op een heel aparte plek, waar je het niet zo gauw zou verwachten: het zit in een woonwijk en je moet over een garage-pad heen. Ik heb mooie schilderijen gezien en ook heel bijzondere. Ik heb gepraat met Marie, een van de leerlingen van Julia. Het gesprek ging over schilderen.

Ik vroeg aan Marie: Waarom vindt u het zo belangrijk dat mensen schilderen?

Daarop zei ze: Schilderen is belangrijk voor mensen die ziek zijn. Of die heel veel hebben meegemaakt.

Samen kun je elkaar helpen en dat geeft een veilig gevoel voor mensen.

Ik vroeg aan Marie: Hoe bent u op het idee gekomen om zelf schilder te worden? En ze zei: Toen ze op school zat was ze heel goed in tekenen Toen ze een stuk ouder werd ging ze schilderen. Eerst was ze er niet zo goed in. Maar ze is nu wel heel goed en ze maakt hele mooie schilderijen en die hangen ook in het atelier.

Ik vroeg aan Marie: Hoe krijgt u inspiratie? Marie zei: Ik ga heel veel naar buiten om foto’s te maken en soms zie ik iets en denk ik dat wil ik namaken. En zo krijg ik inspiratie.

Marie is een heel aardige vrouw, die het goed heeft uitgelegd.

En welke stijl vindt u het fijnst om te schilderen? Marie zei dat ze van hele abstracte kunst en grafisch houdt.

Wat voor technieken gebruikt Marie? Er zaten bijvoorbeeld in een van haar schilderijen allemaal stukjes stof. En dat maakt het juist heel erg levendig.DSC_8149

Marie met haar schilderij met stukjes stof

Wikji    foto’s

SALIM

KWrest (6)Salim, zwerft inmiddels over de Wagenwerkplaats op zoek naar Leo van het FabLab en neemt na een derde bezoek aan de Werkplaats contact op met de redactie. Niet getreurd, hij wordt zonder enig voorbereiding naar de Kei Boulderhal gestuurd en een mede redactielid haast zich ter plaatse. Salim moet niet alleen improviseren, hij heeft ook geen idee waar hij terecht gekomen is. Zijn motto, net den alsof je neus bloed en hij verzint ter plekke de vragen en neemt een interview af. Met een mobiel maakt hij foto’s, voorwaar een prachtige examenstunt.

Hieronder zijn verslag en foto”s.

20160528_171308Joost Hofman is iemand die veel te maken heeft met klimmen daarom houd ik mijn interview met Joost Hofman .

Wat doet u hier?
Alles schoonmaken,lesgeven, achter de bar staan, eigenlijk alles wat er gedaan moet worden.
Waarom bent u deze Boulderhal begonnen?
Ik ben deze Boulderhal begonnen omdat ik in Amersfoort geboren ben. Na jaren in andere plaatsen gewoond te hebben kwam ik weer terug in Amersfoort en zag dat er nog steeds geen klimhallen waren dus ik begon er zelf een. Ik ben deze Boulderhal begonnen met Sven Verhoeven. Sven is de broer van Jorg Verhoeven en dat is een van de beste klimmers van de wereld.
Joost Hofman de foto hier boven, woont niet in de wijk.
20160528_171947Iemand die wel in het Soesterkwartier woont is: Nederlandse kampioen Ferdinand Schulte, beste van Amersfoort en nu nummer 3 van Nederland,
Wanneer bent u deze hal begonnen, en van wie huurt u het pand?
Wij begonnen deze Boulderhal om 22 november 2014 was de officiële opening, er is bijna een half jaar aan gebouwd vóór de opening, en wij huren het pand van NS.
Hoeveel mensen komen per dag?
Ongeveer 55 mensen per dag.
Hoelang werkt u per dag en hoeveel dagen per week?
hele lange dagen meestal van 10.00 tot 14.00, Bijna 7 dagen per week Maandag en Dinsdag is voor mij “weekend”.
20160528_171253Toegang: gewoon een keer komen is $7,50 voor jeugd entree
ouderen $9.00, of de 10 rittenkaart waarvoor je maar 9 ritten hoeft te betalen.
Ongeveer 40 kinderen zijn nu lid van de Keiclub , In Augustus wordt bekend of klimmen een onderdeel van Olympische spelen – in Tokio wordt.
Naast klimmen vindt Joost racefietsen ook leuk, hij bepaalt zelf wanneer hij vakantie heeft.
20160528_172101foto,s van de Boulderhal en met Ferdinad Schulte erbij.
een foto met een boek dat je klimt in de natuur:20160528_175356
Voor Joost is klimmen een groot onderdeel van zijn leven!
Verslag en foto’s Salim.

Op grond van de reeds bekende prestaties en journalistieke eigenschappen van beiden heeft de redactie unaniem besloten dat Wikji en Salim worden benoemd tot jeugd verslaggever van de redactie Soesterkwartier.info. Daartoe zullen zij aanstaande woensdag tijdens het feest op en in de Verkeerstuin / Natuurspeelplaats, worden gecertificeerd.

Wikji en Salim alvast gefeliciteerd .

Namens de Redactie

Karel van Rooy en Nel Groenendijk.