klik op figuurtje voor tekst en uitleg

Duurzaam Soesterkwartier weergeven op een grotere kaart

Overzicht op een kaart met maatregelen en activiteiten om de Amersfoortse wijk Soesterkwartier te verduurzamen, en een aantal bereikte resultaten. Een deel van de activiteiten is en wordt gerealiseerd door de Vereniging  Duurzaam Soesterkwartier.
De Vereniging Duurzaam Soesterkwartier is een initiatief van en voor betrokken wijkbewoners. De vereniging zet zich in voor energiebesparing, duurzame energie en duurzaam bouwen. Circa vijftig actieve bewoners zetten zich in voor de thema’s

1. Straatprojecten energiebesparing
In tientallen straten in de wijk werken de bewoners samen aan energiebesparing. Gezamenlijk maatregelen inkopen is natuurlijk voordeliger – en gezelliger. Zo wordt je huis op een simpele manier energiezuinig en comfortabel. We zetten dit succes wijkbreed door. Straatambassadeurs dragen het succes van andere straten, zoals de Roerstraat, in eigen straat uit.

2. Een wijkmolen
Windenergie is betaalbare duurzame energie. Samen met wijkbewoners willen we graag investeren in een windmolen en daarmee onze eigen stroom op aantrekkelijke wijze duurzaam opwekken.

3. Zon op school
Als we vandaag focussen op de generatie van morgen, dragen we bij aan een duurzame toekomst. Met zonnepanelen kunnen scholen zich op zichtbare wijze voorzien van schone energie. De vereniging geeft lessen op de basisscholen in de wijk, en zet zich in om deze scholen aan te sluiten aan de zon. Zo betrekken we de kinderen uit de wijk ook bij het initiatief.

4. Soesterhof
De Wagenwerkplaats is een broedplaats voor creatieve en duurzame mensen en bedrijven. In het plan is ook ruimte voor nieuwbouw woningen. Een prachtige plek, dichtbij station en bossen. Zou het ons lukken hier een duurzame woonwijk te krijgen? Een wijk die door de bewoners zelf wordt vormgegeven? Een ontwerpplan voor het Soesterhof is inmiddels in wording.

5. Het Groene Spoor
Het Groene Spoor wil een groene recreatieve verbinding van Bos Birkhoven Bokkeduinen naar het Eemplein en de Eem realiseren en aansluiten op de route naar de binnenstad via de Eemhaven. Deze verbinding draagt bij aan meer groen en natuur in de stad, meer ruimte voor natuurspelen, ontmoeting, sport en beweging.

6. Zonnecollectief
Gezamenlijke inkoop van zonnepanelen maakt aanschaf en plaatsing meer bereikbaar. Ruim 150 hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen. Dat scheelt veel uitzoekwerk en bespaart in de kosten. Begin 2013 waren al tientallen daken voorzien van meerdere panelen per dak.