aa11Het moet gezegd worden. Joke Sickmann had het overal verkondigd. De opening van de tentoonstelling Brandmeester in het wijkmuseum, zou spectaculair worden.

Het wijkmuseum aan de Bonifaciusstraat 61 bruist van de exposities en overzichtstentoonstellingen.

Door Wim Vievè, de brandweerhistoricus van Amersfoort, was een groot aantal historische brandweer zaken aangeleverd. Hetgeen een beeld geeft van de met name grote branden die zijn geweest in de voorgaande eeuw. De wijzigingen van brandweer uniformen en materieel. En ook de bijdrage van de brandweer van de Wagenwerkplaats die een eigen kazerne met materieel bevolkten. ( nu bekent als FabLab).

Voorafgaand aan de officiële opening hield Joke Sickmann voor de deur van het wijkmuseum een kort welkoms woord voor het toegestroomde publiek. Hierbij een speciaal woord had voor deze redactie.

Klokslag 12.00 uur werd door Gezina Tuinstra, zeg maar de conservator van het museum, overgegaan tot de officiële opening van de tentoonstelling Brandmeester. Als voorzorg maatregel werden aan het publiek, flessen water uitgedeeld. Daar het vermoeden bestond dat je de komende brand niet met water moest blussen, namen velen alvast een slok.

Hierna ontstond er voor de deur van het museum spontaan een fikse brand. Dermate groot dat de afzetlinten deze hitte niet aan konden. Alsof men het had afgesproken, was vanaf de zijde van de Soesterweg het geluid te horen van een sirene. Niet de ons bekende ta tu ta tu, maar een echte sirene. Een tweetal automobilisten in de straat moesten zich haasten om hun voertuig aan de kant te krijgen. Met een redelijke snelheid kwam daar een antieke brandweerauto aangereden, met gillende sirene en luid klinkende bel, stopte deze bij de plaats des onheil.

DSC_30973 mannen, gekleed in de toen geldende uniformen, stormde uit de auto. Met behulp van de moderne CO2 blussers werd de brand zeer snel gedoofd. Zo snel eigenlijk, dat het publiek om een herhaling vroeg.Daartoe niet te beroerd, werd de brand hierna nog 2 maal aangestoken en evenzoveel keer weer uitgemaakt. Al met al was er van de zijde van de Brandweer ook een “moderne”versie als toezicht gesteld.

De brandweer mensen hadden er best lol in en poseerden ruim voor de aanwezige camera, s. Dat de oude auto veel bekijks had, was wel duidelijk. Al snel had men door dat men aan de open achterzijde op de bankjes van brandweerlieden kon plaatsnemen. Kinderen/ kleinkinderen en vakkundige Opa’s lieten zich vereeuwigen met deze brandweerauto.

En zoals gezegd bij de aanhef. Het was spectaculair.

Nadat de rust was weergekeerd voor het museum mocht het publiek een “vurige”blik werpen in het wijkmuseum. Zichtbaar verrast door de vele attributen liep men langs de oude uniformen, onderscheidingen, overzichtsartikelen, foto, s en de samengestelde verzameling brandweerauto’s.

In dit geval een fantastische serie speelgoed auto’s.

Toch wel met enige trots werd het publiek wegwijs gemaakt in wat er was verzameld voor deze tentoonstelling.

De expositie Brand Meester (31 mei tot en met 31 augustus) is te bezichtigen iedere zaterdag van 12.00-17.00 uur of na afspraak. Wijkmuseum Soesterkwartier, St. Bonifaciusstraat 61. Nadere informatie bij: Wim Vivié tel. 06-24206803 of Hennie Mosterd: 033-4618890

Of klik op de website 

Verslag en foto’s Karel van Rooy

DSC_3071Voor de fotoreportage klik hier.