ZIE OOK HET INTERVIEW VAN REMCO SCHOTSMAN MET DESIREE STEENBEEK (HELEMAAL ONDER) 

AMERSFOORT …..    Te klein om groot te zijn en andersom

OPINIE Columnist Ben Groenendijk blikt terug op het bijna voorbije jaar vanuit Amersfoorts perspectief.

Overgenomen van het AD – artikel 31-12-17, 10:09  –  voor het gehele artikel en de foto’s zie: https://www.ad.nl/amersfoort/te-klein-om-groot-te-zijn-en-andersom~a885d4fe

 

  • Het is allemaal de schuld van Kattenbroek. Jarenlang wemelde het daar van de Japanners die zich kwamen vergapen aan de bijzondere architectuur en het stedenbouwkundige ontwerp. Vind je het gek dat we nu met de Japanse duizendknoop zitten? Ja, en nog wat. Dan deelt het Dierenpark tot overmaat van ramp ook nog olifantenpoep uit. Omdat olifantenkeutels heel goed zijn voor de tuin! Lekkere jongens!

Als u dus liever een breedgedragen ein­de­jaars­ver­haal leest, zou ik hier afhaken

Ik dacht: voor het eindejaarsverhaal over Amersfoort heb ik draagvlak nodig. Dat weet ik nog van de besluitvorming over het kunstwerk van Ton Mooy op de Hof. Dus ik organiseer een draagvlakbijeenkomst. Maar ja, de oogst viel tegen: stokpaardjes, eigen belangen, geboren dwarsliggers. Dus heb ik mijn ‘draagvlak’, ondanks de intelligente analyse rond de Japanse duizendknoop, maar weer naar huis gestuurd. Als u dus liever een breedgedragen eindejaarsverhaal leest, zou ik hier afhaken.

,,Amersfoort is te klein om groot zijn, te groot om klein te zijn.’’ Het is volgens Maarten van Dam, hoogleraar aan de TU Delft, de reden waarom Amersfoort het goed doet in lijstjes. Volgens Elsevier Weekblad is het de beste stad om in te wonen, volgens de Atlas voor Gemeenten de vierde gelukkigste gemeente. Het succes van Amersfoort is dus dat het tegelijk klein en groot is. Dat vraagt evenwichtskunst van de stad. Maar ’t is ook een valkuil. Je kunt namelijk naar hartenlust shoppen in verleden en toekomst, in dorpse bekrompenheid en stadse kapsones.

Kunstwerk

Het kunstwerk op de Stadsbron was te groot om klein te zijn. De critici annexeerden ‘hun’ Hof. Het was ineens weer de vertrouwde ‘huiskamer’ van de Amersfoorters. Handen af. Het plan vloog als een hete aardappel langs vergadertafels. De regie van het proces lag bij Bureau Angst & Beven. Het kunstwerk verdween in het geschiedenisboek van Amersfoort, paragraaf Gemiste Kansen.

Laten we het groeipijn noemen. Zou die pijn ook spelen bij de opstelling van budgetten? Want hier scoort Amersfoort ook. De budgetoverschrijdingen zijn over het algemeen te groot om klein te zijn. Jongerenpodium Fluor, het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, de rotonde bij het Eemplein, het nieuwe zwembad, de herhuisvesting van scholen, de verbouwing van het stadhuis, ze kwamen allemaal langs dit jaar. Allemaal met budgetten die op geduldig papier waren getikt. Niet echt een lijstje waarmee je opgewekt de gemeenteraadsverkiezingen tegemoet treedt.

En de verbouwing van het stadhuis moet nog beginnen. De politici zijn verdeeld. De tegenstanders denken op dit punt graag klein. En electoraal. Want kiezers zijn makkelijk te paaien, als er 30 miljoen in een overheidsgebouw moet worden gepompt. Politiek is soms net een cafetaria. Moet er verbouwd worden, dan trek je het luikje nee open. Wordt er vervolgens niet verbouwd en gaat er daardoor van alles mis, dan kies je voor het luikje schande! Je hebt dus altijd gelijk. Dit even voor iedereen die denkt dat het raadslidmaatschap moeilijk is.

Politiek is soms net een cafetaria. Moet er verbouwd worden, dan trek je het luikje ‘nee’ open. Wordt er vervolgens niet verbouwd en gaat er daardoor van alles mis, dan kies je voor het luikje ‘schande!’

Koning

De stad werd opgetild door de komst van koning en koningin. Het was een koninklijk uitje langs de Eem. Want hij mag dan wel een kleine rivier zijn, maar wel eentje die van kop tot staart Nederlands is. Weer eens wat anders dan al die importrivieren. Amersfoort was dus tijdelijk oranje, maar veel langer rood, blauw en geel. Vanwege 100 jaar De Stijl en Mondriaan.

Is de geboren Amersfoorter Piet Mondriaan eigenlijk niet een beetje te klein om onze stad met zijn naam groot te maken? Hij was 8, toen hij vertrok. De Mondriaankleuren hebben de stad opgefleurd, dat was mooi. Maar ze fleurden ook Winterswijk op. En Amsterdam, Uden, Den Haag. In die plaatsen heeft hij geschilderd. Bij ons plaste hij in zijn broek. Niet echt een USP, die Piet. Te klein om groot te zijn.

Kleiner dan Zeist

Amersfoortse kunstenaars gooiden het afgelopen jaar hun kont tegen de krib. Ze werden naar hun oordeel onvoldoende gehoord door de Amersfoortse politiek. Ze keerden de stad de rug toe en gingen uit protest naar Zeist om er hun werk tentoon te stellen. Was Amersfoort toch ineens zelfs kleiner dan Zeist.

Groei

De afgelopen 60 jaar kwamen er 85.000 Amersfoorters bij, een groei van 130 procent. Na een pauze in de vorm van de economische crisis gaat alles opnieuw crescendo. De groeivoorspellingen zijn spectaculair. De Amersfoortse regio ligt goed in de markt: centraal, veel groen, mooie binnenstad, veel te doen. Er staan volgens onderzoekers 30.000 mensen aan de deur te kloppen. Of ze mogen aanschuiven ergens in de komende 30 jaar. Maar waar laten we ze?

Hoe hoog zullen de woongebouwen langs de Eemkade straks zijn?

Dat is de prangende vraag van de komende jaren. Steden hechten steeds meer aan groen. Stadslawaai wordt door deskundigen het grootste milieuprobleem van de toekomst genoemd. De omliggende gemeenten, zoals Leusden, kruipen in hun schulp. Zelf besloot Amersfoort woningen te gaan bouwen in Vathorst-West. Maar dat zijn nog lang niet de 12.500 woningen die de groei moeten opvangen.

Hoe hoog zullen de woongebouwen langs de Eemkade straks zijn? Ook al zo’n kwestie van groot en klein. Ze worden hoog, maar niet te hoog, op zijn Amersfoorts. Op papier is de toekomst van het Eemgebied intussen getekend. Het is en wordt een mooi woongebied, dat is zeker. Maar persen we die 180.000 inwoners op zaterdagmiddag ook straks nog door de Langestraat of weten we ze te verleiden langs de Eem te flaneren? Het lijkt me nodig, tenzij we het oude centrum over een tijdje een museum gaan noemen en bij alle ingangen kassa’s zetten. Want het is het enige deel van Amersfoort dat klein zal blijven.[…]

 

maandag        1 januari                vanaf 15.00 uur     Radio Inconsequentas.`       Oliemolenhof 22, Amersfoort Fluor

Jawel, het is 1 januari 2018. Het is 15:00 uur. De oliebollen zijn gezakt. Zij naderen nu het eind- en verlaatpunt. De champagne heeft inmiddels via de poriën het lichaam verlaten. Niets, maar dan ook niets staat een fijne start van het nieuwe jaar in de weg. Kaboem: op naar Fluor. Daar spetteren Radio Inconsequentas en De Luie Honden met een fantastisch programma vol muziek, kunst, theater en performance. Komt dat zien, komt dat meemaken.

dinsdag            2 januari                 verhuist de Informatiewinkel Soesterkwartier van de Noordewierweg 131 naar de Drentsestraat 14Ma t/m do 9.00-13.00 uur

woensdag     3 januari                10.00-11.30 uur       Peuter&kleuterochtend in de Verkeerstuin  www.mamacafesoesterkwartier.nl

woensdag     3 januari                14.00-16.00 uur       Verkeerstuin www.wagenwerkplaats.eu  (t/m 12 jaar)

 

woensdag     3 januari               13.30-                        Maak je eigen lamp. De War, Fablab                                                                       1* )

 

donderdag  4 januari               13.30-17.00 uur     Workshop Kaarsen maken uit kaarsrestjes. De War                                                      2* )

 

vrijdag          5 januari               17.00/20.00 uur       Fenominals Spullenlab  De War                                                                                3* )

 

zaterdag      6 januari               12.00-                                    AmersfoortKiest Duurzaamheid, Groen en Milieu in het Eemhuis        4* )

 

zondag           7 januari               14.00-16.00 uur     Verkeerstuin www.wagenwerkplaats.eu  (t/m 12 jaar)

 

maandag       8 januari               19.00-21.30             Nieuwjaarsreceptie Gemeente 

workshop – Maak je eigen lamp – Fablab – 3 januari – 13.30 in de War

In deze workshop maak je je eigen lampenkap met behulp van de lasersnijder, 3D printer of vinylsnijder van het Fablab. Daarmee kun je heel bijzondere effecten krijgen door lichtdoorlatende en lichtdichte materialen door elkaar te gebruiken.Je hoeft geen ervaring te hebben met onze machines en materialen zijn aanwezig. We hebben ook een staande of hangende lamp voor je, maar je kunt ook een eigen lamp meenemen om mee te passen. De workshop kost 35 euro, inclusief je eigen designlamp. Je kunt je aanmelden bij diana@dewar.nl 

Workshop Kaarsen maken uit kaarsrestjes – FabLab – 4 januari – 13:30 / 17.00      

Van kaarsrestjes weer zelf nieuwe kaarsen maken! Doe mee met de workshop kaarsen maken, neem je eigen mal mee en ga aan de slag. Deelname kost 10 Euro opgeven via diana@dewar.nl 

Fenominals – Nieuwjaarsconcerten – 5 januari – SpullenLab 17.00 en 20.00 uur

Nieuwe jaar, nieuwe kansen. De Fenominals gaan het theater in! Op vrijdag 5 januari ben je welkom in het SpullenLab van De WAR. (Geldersestraat 6, Amersfoort). De Fenominals zingen oude liedjes om terug te blikken op het fantastische 2017, en nieuwe liedjes om 2018 toe te lachen! Er zullen twee voorstellingen plaatsvinden; een om 17.00 en een om 20.00 uur. Reserveringen via: fenominals@gmail.com / waardebepaling achteraf

4* ) www.amersfoortkiest.nl

Op zaterdag 6 januari presenteert AmersfoortKiest.nl weer een keur aan Amersfoortse gasten, betrokken inwoners, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en de lokale politiek. Vanaf 12.00 uur in Bibliotheek Eemland (aan het Eemplein).

Op deze eerste zaterdag van het verkiezingsjaar maken we kennis met vier jonge kandidaat-raadsleden, allen niet ouder dan 27 jaar en ze willen de Raad in. Waarom? En wat willen ze bereiken?

In het eerste uur ruim aandacht voor het maand thema Duurzaamheid, Groen en Milieu. Presentatoren Jelle Koolstra en Mirjam Barendregt gaan in gesprek met Amersfoorters die Duurzaamheid in de praktijk brengen. Wat doen zij? Wat beweegt ze? En doet de politiek genoeg?

Later in de uitzending diverse gasten uit de sport en cultuur. Heeft Amersfoort voldoende ambitie?

Eerder op de ochtend -tussen 10 en 12 uur- wordt het programma Eemland’s Huis gepresenteerd door Marco van der Pol en Nienke Gorter.

Het is maar hoe je het bekijkt………

                          https://amersfoortkiest.nl

ZIE OOK HET INTERVIEW VAN REMCO SCHOTSMAN MET DESIREE STEENBEEK (HELEMAAL ONDER)

We komen tegelijkertijd aanlopen en schudden elkaar de hand voor de ingang van Kafé Van Zanten, snel naar binnen, het regent pijpestelen. We nemen plaats in de hoek, poetsen de brillen droog en bestellen koffie. Van Wegen, fractievoorzitter van de Burger Partij Amersfoort (BPA) zowel binnen als buiten altijd getooid met zijn kenmerkende rode sjaal kijkt even achterom en wijst naar buiten………………

https://amersfoortkiest.nl/van-wegen-noodverordening-tijdens-de-jaarwisseling

Rob Smulders, gemeenteraadslid voor de PvdA, woordvoerder voor o.a. Stedelijk beheer en milieu, Wijken en wonen en Economie en duurzaamheid, maar vreemd genoeg niet voor cultuur, zit in het theater Onze Lieve Vrouw achter een glas jus d’orange op me te wachten. Hij was medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van dit huis voor podiumkunsten en film.

“Je vroeg me naar mijn favoriete plek in Amersfoort, daar heb ik wel even over moeten nadenken. Ik heb goede herinneringen aan het Sasje, voor mij als jonge jongen was dat een heel bijzondere wijk, daar gebeurde zo veel. Toch heb ik nu gekozen voor De Lieve Vrouw, maar zou je wel ook een foto van het Sasje in het stuk willen opnemen?” Dat beloof ik hem plechtig…………

ROB SMULDERS (PVDA),

https://amersfoortkiest.nl/smulders-pvda-we-zijn-nog-niet-klaar

Désirée Steenbeek: “Soesterkwartier is mijn basis”

Remco Schotsman:

Je kunt Désirée Steenbeek wel uit het Soesterkwartier halen, maar je haalt het Soesterkwartier niet uit Désirée Steenbeek. We spreken af bij de Wagenwerkplaats. Ik zit bij het Centraal Ketelhuis mijn handen te warmen aan een kop koffie als ze op haar keurige, maar voor het weertype niet heel geschikte gladde laarsjes over de opgevroren sneeuw komt aanstiefelen. Als ook haar koffie is gebracht praat ze honderduit over deze door haar zo geliefde wijk.

Samenwerken loont

“Aangezien de arbeiders die in de Wagenwerkplaats werkten ook ergens moesten wonen is hier de eerste arbeiderswijk in Amersfoort, het Soesterkwartier ontstaan. Omdat de Duitsers hier tijdens de tweede wereldoorlog materieel hadden gestald is de Wagenwerkplaats veelvuldig gebombardeerd door de geallieerden. Er zijn ook bommen in de wijk gevallen. Wij woonden aan de Soesterweg (nu Puntenburgerlaan) en de tuinen en kassen van mijn opa reikten tot aan de huidige Soesterweg. Later werden daar de huizen van de Pienemanstraat en de Lambert van Noortstraat gebouwd.

Mijn moeder vertelde me vroeger hoe ze met een emaillen vergiet op haar hoofd aardappels uit de schuur haalde en vanwege de bombardementen met mijn oudste broer naar de kelder onder de trap vluchtte om te schuilen voor het rondvliegende glas van de getroffen kassen.

We zijn op de wereld om mekaar te helpen nietwaar

Ik vind het fantastisch dat de Wagenwerkplaats bewaard is gebleven, het is een prachtig voorbeeld van goede samenwerking tussen de NS, de gemeente en natuurlijk de eerste werkgroep “De Schone Slaapster”. Jammer dat het niet is gelukt om de portierswoning te redden, maar toen de Wagenwerkplaats in 2007 op de Rijksmonumentenlijst kwam was dat echt een kroon op het werk van voortrekkers als Willem Hamels, Daan van Hulst en Joke Sickman.”

Geboren en getogen in Soesterkwartier

Désirée Steenbeek-Los is raadslid van Actief (het vroegere OPA), kwam in maart 2014 met 700 voorkeursstemmen voor de BPA in de raad en eind september van datzelfde jaar stapte ze over naar Actief. Ze is woordvoerder voor Stedelijk Beheer en heeft onder andere de portefeuille Wijken en Wonen onder zich. Dankzij haar professionele achtergrond in het welzijnswerk heeft ze in de hele stad een netwerk opgebouwd, maar het Soesterkwartier blijft toch vaak terugkomen in haar verhaal.

“Als medewerkers van de Stichting Welzijn Amersfoort waren we de voorlopers van gebiedsgericht werken en hebben we samen met de bewoners een groot netwerk kunnen creëren en veel voor de wijken kunnen betekenen. Maar het Soesterkwartier vormt voor mij de basis. Ik ben hier geboren en getogen. De ondernemende en we-zijn-er-voor-elkaar-cultuur van deze wijk zit in mijn genen.

Ik heb een goede jeugd gehad in een sociale buurt. Mijn opa, en later mijn vader, had een tuinderij en bloemisterij. Mijn vader nam me mee naar veilingen en markten om te leren hoe het leven is, op mijn twaalfde was ik al met de boekhouding bezig. Met een eigen bedrijf zijn er geen sluitingstijden, het was altijd werken. Maar dat was ook mooi, op zondagochtend uit je bed gebeld worden omdat iemand bloemen mee wil nemen voor zijn bejaarde ouders, dat is toch prachtig? Later lach je daar om.”

Ik zou me het liefst aan een boom vastketenen als de rondweg er komt

Dat lachen doet Steenbeek nog steeds, vaak en uitbundig. Maar als bepaalde politieke thema’s worden besproken is het bittere ernst. Zoals de Westelijke ontsluiting. “Daar zijn en blijven we tegen!”, roept ze ferm. Met een strijdvaardige blik in haar ogen zegt ze in staat te zijn zich aan een boom vast te ketenen als de rondweg er komt. “En er zullen velen naast mij komen staan, en zie ons dan maar weg te krijgen. Ik vertelde al dat ik uit een tuindersfamilie kom. Mijn vader zei altijd: Boompje groot, plantertje dood (Iets ondernemen waar je zelf het resultaat of effect niet van zal zien).

Beter luisteren naar de burger

De Westelijke ontsluiting  wordt  een enorme ingreep in het landschap. Het is een vernietiging van flora en fauna in Birkhoven, absoluut onnodig, en rampzalig! Dat alles voor een paar minuten tijdwinst. Ik kom er dagelijks langs en heb uren bij de Vlasakkers gezeten en geconstateerd dat er van echte files nauwelijks sprake is. Dit plan is, in tegenstelling tot het redden van de Wagenwerkplaats, een treffend voorbeeld van níét luisteren naar de burger.

Bij de Kersenbaan heb je ook gezien dat er slecht geluisterd wordt naar tegenstanders. Nu zie je dat de Kersenbaan, Julianaplein en Leusderweg dagelijks helemaal vast staat. Actief is wel voorstander van de verruiming van de capaciteit van de snelwegen rond de stad.”

Coffeeshops meer spreiden

Ook over het coffeeshopbeleid verwoordt Steenbeek moeiteloos de visie van Actief uit het hagelnieuwe verkiezingsprogramma én komt het Soesterkwartier weer als referentiepunt terug in haar betoog. “De weinige coffeeshops die er nu in Amersoort zijn leveren overlast op, dat is duidelijk. Dat meer coffeeshops leiden tot meer overlast is onzin, je spreidt juist de drukte waardoor de overlast afneemt. Bij coffeeshop The Zoo aan de Puntenburgerlaan hebben omwonenden stank – en geluidsoverlast door de vele bezoekers. Persoonlijk ben ik voorstander van locaties waar je de overlast voor de bewoners zo veel mogelijk beperkt. Ik denk aan bedrijventerreinen Isselt en de Hoef, er zijn overigens ook andere partijen die dat idee delen.”

Grote kans dat ik terugkeer in de politiek

Steenbeek spreekt zo vurig over het nieuwe partijprogramma dat je zou denken dat ze staat te popelen om na de verkiezingen van 21 maart 2018 weer in de raad zitting te nemen. Toch lijkt dat niet te gaan gebeuren, ze staat op plek negen op de kandidatenlijst. “Ik kreeg al telefoontjes toen het nieuws bekend werd: “Jij gaat toch niet weg hè? ” Maar ik heb nu er voor gekozen even een andere weg in te slaan, al blijf ik natuurlijk bij de politiek betrokken. Zo’n dossier als De War bijvoorbeeld, dat gaat me aan het hart. Actief heeft zich enorm ingezet voor deze educatieve en culturele broedplaats. De voormalige Willem III kazerne is wat ons betreft een prima nieuwe locatie voor ze. Ik hoop dat ze daar met hun mooie werk verder kunnen gaan.

En, ik zeg ook niet dat ik helemaal uit de politiek stap, de kans is groot dat ik ooit terugkeer. Ook buiten de politiek blijf ik me overigens inzetten voor mijn medemens, zoals ik dat altijd heb gedaan.

Soesterkwartier = sociaal

Ik heb dat sociale vanuit mijn ouders en vanuit de wijk meegekregen. Volgens mij is het Soesterkwartier een van de meest sociale wijken in de stad. Jammer dat de wijk bij sommigen zo’n slechte reputatie heeft. Ik ben vanaf mijn jongste jaren, later in het welzijnswerk en nog later in de politiek zoveel Soesterkwartierders tegengekomen die belangeloos klaarstaan voor de ander. Ik kan niet alle initiatieven opnoemen, maar het redden van de Wagenwerkplaats, alle inspanningen voor een groenere en duurzamere wijk en het wijkmuseum tonen wel het karakter van de wijk.

Ik ben reuze trots op mijn afkomst. Al woon ik nu ‘aan de andere kant van het spoor’, als je het vertrouwen van een Soesterkwartierder hebt gewonnen, laat hij of zij je nooit meer vallen.” Voor de volledigheid laat de goedlachse Steenbeek nog wel even noteren dat ze ook in de andere wijken van Amersfoort enorm veel behulpzame burgers heeft leren kennen…

Interactie tussen bewoners en politiek

“Als er zo veel initiatieven vanuit de wijk komen zou het mooi zijn als er nog meer interactie tussen politiek en bewoners zou zijn. De informatiewinkel van Indebuurt033 verhuist naar de Drentsestraat, dat is wéér iets dat uit het centrum van de wijk verdwijnt. Voor de oudere of gehandicapte bewoners van de Bomenbuurt is dat gewoon te ver weg. En het verdwijnen van de buslijn op zondag is ook zo’n voorbeeld. Als je wilt dat iedereen meedoet moet je ze ook wel de gelegenheid bieden.”

De Amersfoortse politiek zal dus waarschijnlijk deze vrolijke, betrokken en vooral sociale dame even moeten missen. Gaat zij de politiek missen? “Zeker weten, vooral het contact met mensen, het gevoel écht iets voor ze te kunnen betekenen.”

Steenbeek vindt het jammer dat raadsleden zoveel energie en tijd verspillen met twitteren, elkaar de maat nemen, onwaarheden vertellen en afkraken. “Die tijd zou aan de burgers moeten worden besteed! Ik blijf hameren op samenwerken met elkaar, daar hebben we in Amersfoort de mooiste resultaten mee bereikt, kijk maar om je heen.”.

Joke Sickmann