De WarPaddestoelen op koffiedik

In het Transitielab van de War worden experimenten gedaan met de kweek van eetbare paddestoelen. Paddestoelen kunnen een goede eitwitbron zijn voor een duurzaam dieet. De afgelopen twee jaar kweekten we shiitakes, oesterzwammen en champignons op zaagsel, stro, wormencompost en koffiedik. Nu gaan we werken aan een systeem om zo veel mogelijk paddestoelen te oogsten met zo min mogelijk moeite en grondstoffen. De grondstof die we hebben gekozen is koffiedik. Dat is makkelijk verkrijgbaar en een voedzaam afvalproduct. We werken hierin samen met de Vereeniging, de Observant, KAdE Cafe, Hotel Vita Nova en Coffee Corazon. Zij leveren koffiedik en misschien kunnen ze over een tijdje echte Amersfoortse paddestoelen serveren. Zin om mee te helpen? Mail ons. Op www.transitielab.nl kun je volgen wat de vorderingen zijn van ons paddestoelenproject.

Creatief netwerk

De War is gevraagd om lid te worden van het Dutch Creative Residency Network. Dat is een samenwerking tussen de grootste en oudste creatieve residenties in Nederland, aangevuld met jonge smaakmakers. De missie van het DCR Network is het creatief ondernemerschap in Nederland te bevorderen en de samenwerking tussen creatieve residenties vergroten. Ondermeer Bink36, Creative Factory, Strijp-S, de Westergasfabriek, Pakhuis de Zwijger en Van Nelle Ontwerpfabriek zijn aangesloten bij dit netwerk.

De War als voorbeeld

Op 13 februari was Harmen Zijp te gast bij het Kennis Instituut Stedelijke Samenleving. Hier spraken beleidsmakers en stedebouwkundigen van verschillende gemeenten in Overijssel elkaar over ‘pauzelandschappen’ en de tijdelijke invulling van braakliggende terreinen. De WAR diende daar als voorbeeld van hoe een grassroots initiatief richting kan geven aan gebiedsontwikkeling en de herbestemming van oude fabrieken.

Het hoeft niet kapot

is de titel van de verhalenbundel van Maaike Haneveld, chef-kok bij de Smullenpannen, maar ook schrijfster. Op 16 maart komt haar bundel uit. Op 5 april is er een boekpresentatie bij de bibliotheek in Amersfoort. Meer weten over Maaike’s schrijfwerkzaamheden? Kijk op www.maaikeheefteenwebsite.nl.

UITGELICHT

Zondag 16 maart – 16.00 – Studium Generale Amersfoort: Piek Vossen – Kan een computer taal begrijpen? [Spullenlab]

Taal leren we vanzelf, het is net zoiets als ademhalen. Toch is het verwonderlijk hoe goed je mensen snapt die je nooit eerder gesproken hebt. Piek Vossen probeert het complexe proces waarmee we elkaar verstaan de computer te “leren”. De vraag is hoe dat mogelijk is en hoever dat “begrip” zal gaan. Door dit soort onderzoek zal de manier waarop we internet en computer in de toekomst gebruiken ingrijpend veranderen. “Big data” spelen een grote rol in zijn onderzoek. Een van de projecten waaraan hij werkt is de “geschiedenisrecorder”, een computerprogramma dat van alle(!) digitaal beschikbare nieuwsfeiten het wat, waar en wanneer vastlegt. Vervolgens worden ze in verschillende verhaallijnen aan elkaar gekoppeld. Piek Vossen is hoogleraar computationele lexicologie aan de VU en Spinozalaureaat 2013. Voor meer informatie over Studium Generale Amersfoort: www.studiumgeneraleamersfoort.nl.

Zondag 23 maart – Lente-in-de-War

Zoals ieder jaar organiseren we in maart Lente-in-de-War. Een dag voor tuinierders en geinteresseerden in duurzaam voedsel. Met de traditionele zadenruilbeurs, de hele dag lezingen, workshops, een diner en ’s avonds film. Het programma verschijnt binnenkort op www.dewar.nl.

Zondag 30 maart 2014 – Opening tentoonstelling Luchtkastelen [uit de War]

De Spullenmannen openen de tentoonstelling ‘Luchtkastelen’ op Slot Sypesteyn, met een spectaculaire ontdekkingsreis die een andere kijk geeft op de wereld.

Zondag 30 maart 2014 – Workshop kleding repareren [Fablab]

De War begint dit seizoen een reeks transitieworkshops. Op 30 maart organiseren we de workshop zelf kleding repareren. Het is een workshop voor iedereen die wil leren zelf zijn sokken te stoppen of textiel te repareren. Er is een korte inleiding in reparatietechnieken en trucjes. Deelnemers wordt gevraagd een kapot kledingstuk mee te nemen en dan krijgen ze hulp van deskundigen met het zelf repareren. Ook zijn er voldoende proeflapjes, materialen, gereedschappen en naaimachines aanwezig. Aan het einde van de dag kun je alles en hoef je je lievelingstrui pas weg te gooien als hij tot op de draad versleten is. Na de workshop bedenk je hoeveel het je waard was en doe je een bijdrage. Als je geen geld hebt of je vond het niet nuttig, hoef je niet te betalen. De workshop is in het Fablab, Kleine Koppel 40, 3812PH in Amersfoort, en begint om 13 uur.

Voor een voorlopig overzicht van de workshops, kijk op www.transitielab.nl. Aanmelden kan bij Diana.

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab.

maart

Maandag 3 maart – 20.00 Groot Wartreffen (kom kennismaken met de War)[Spullenlab]

Zaterdag 8 maart – 10.30 Repair cafe [Spullenlab]

Dinsdag 11 maart – 18.30 Smullenpannen, reserveren verplicht: mail Maaike [Spullenlab]

Zondag 16 maart – 16.00 Studium Generale met Piek Vossen [Spullenlab]

Zondag 23 maart – 13.00- 22.00 Lente-in-de-War [indeheleWar]

Dinsdag 25 maart – 18.30 Smullenpannen, reserveren verplicht: mail Maaike [Spullenlab]

Zondag 30 maart – 13.00 Kledingreparatieworkshop [Fablab]

Zondag 30 maart – Opening Luchtkastelen [SlotSypesteyn]

Wat is de War?

De War is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort, Universiteit Amersfoort en OpenToko. U kunt de War ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.

De War is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid.