10372788_4069771878359_6348740732707451904_nHet weekeind, kenmerkte zich ook in Amersfoort door het openstellen van ons cultureel erfgoed. Op vele plaatsen stonden de deuren dan ook open. Zo ook op de Wagenwerkplaats en de aangrenzende Rijtuigen-loods. Beiden werkplaatsen met een roemrucht verleden.

Eens het bruisende hart van het Soesterkwartier waar vele wijkbewoners hun werk vonden. Zoals daar was de Wagenwerkplaats, de Verensmederij, de Las-loods, De schildersloods en de Timmerloods. De afzonderlijke Rijtuigen-loods deelde de gezamenlijke functie na de oorlog nog niet.

10314618_4069767478249_7255449087220583008_n Het stoomtijdperk zorgde ook op dit gedeelde van het emplacement voor de nodige werkvoorziening. De enorme draaicirkel om Stoomlocs op het goede spoor te krijgen. De kolen en water voorziening, het is vergane tijd.( op de bodem na ).

In de oorlog zorgden de werknemers van de werkplaatsen dat er geen enkele vorm van waarde te halen meer viel voor de bezetters. Zo verdween al het hout uit de 10268656_4069771998362_4550007754462939869_nloodsen en bleef een stalen geraamte achter. Overigens in een andere latere periode werd er ook “hout”voor andere doeleinden gebruikt.

De wederopbouw van de diverse loodsen en gebouwen volgde na de oorlog in sneltreinvaart !!. En met 104 sporen werd Amersfoort een “groot”rangeerterrein.

dsc_4196Maar zoals we weten kwam ook de klad in deze sector en een voor een werden de werknemers ontslagen of overgeplaatst naar andere steden. Het wagenwerk-terrein verviel tot een soort “getto”waar daklozen en sociale minderheden hun toevlucht zochten. De sloophamer was onderweg, ware het niet dat een groep bewoners de nodige stappen nam. Niet voor niets ligt er een “ster”in de bestrating van de walk of fame, van Joke Sickmann en is een toegang’s pad naar haar vernoemd. Uiteraard gaat de credit ook naar de andere “vechters”

dsc_4154Het cultureel erfgoed werd een feit en alle loodsen werden in oude luister hersteld. De verensmederij, waar het slaan van de hamer op de smitse was verstomd, klonk weer, maar nu uit de geluidsinstallaties van de de nu gevestigde Opera stichting. De las-loods kende een aantal nieuwe gebruikers, waaronder Per Expressie, nu gevestigd in “de Bunker”. Nu wordt deze loods bewoond door jeugdtheater en aan de andere zijde de werkplaats van decorbouwers ( InTo The woods) . De Wagenwerkplaats/ Verkeerstuin/ Oude Magazijn en Ketelhuis hebben nu uiteenlopende maatschappelijke functies. Vele bedrijfjes zijn neergestreken in deze gebouwen. Ook de Cliniclowns hebben hier hun hoofdvestiging.

dsc_4197 Ook de moeite waard om binnen te lopen is de vestiging van de Landschap architecten, alwaar de maquette van het nieuwe Naturalis ( Leiden) te zien is. En is de “samenwerkplaats” prominent  zichtbaar en bereikbaar.

dsc_4189De Rijtuigen-loods, werd in eerste instantie verhuurt van “van Heric-rail” maar bleek op lange termijn niet levensvatbaar. De huidige eigenaar, heeft de rijtuigen-loods geformeerd tot een congres en vergader centrum. In de ambiance van oude tijden in een modern jasje is het prettig toeven. Vele congressen van belangrijke instanties zijn de revue reeds gepasseerd.

dsc_4170En ondanks de moderne belichting en geluidsinstallatie’s is nog duidelijk zichtbaar hoe het “frame” ( foto 1) is blijven staan. Waar de perslucht werd aangekoppeld en hoe elektriciteit bij de werkplek kwam. De kleuren geel en zwart, zijn nog steeds sterk verbonden met het Soesterkwartier, waaronder het logo van deze website.

Een waar monument, hetgeen ook geld voor alle andere gebouwen en faciliteiten

In het bijzonder natuurlijk is de aandacht gericht op de Verkeerstuin en Wagenspeelplaats, waarvan bekend is dat er mogelijk sluiting dreigt.

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy.

Dank aan Historisch archief Eemland.