woz belastingAMERSFOORT – De onroerendezaakbelasting (OZB) in Amersfoort is met 19,79 procent gestegen ten opzichte van 2012. Deze stijging ligt fors boven het landelijke gemiddelde van 7,6 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de Telegraaf naar 292 gemeenten in Nederland.

Maar, dat is niet het enige. De gemeente Amersfoort heeft ook de waardering onroerenende zaken (WOZ) verhoogd. Eerder deze maand werd al bekend dat Amersfoort op de tweede plek staat wat betreft stijgende woonlasten. De gemiddeldewoonlasten voor meerpersoonshuishoudens stegen met 5,2 procent naar 603 euro per maand. De woonlasten worden berekend aan de hand van de onroerendezaakbelasting plus de rioolheffing en de reinigingsheffing. 

Landelijk 
In bijna zestig gemeenten is de stijging minstens 10 procent en in sommige gevallen is het tarief zelfs verdubbeld. Uitschieters zijn de gemeente Gemert-Bakel in Noord-Brabant en het Gelderse Druten. 

De organisatie voert beroeps- en bezwaarprocedures in het kader van de wet WOZ. “Het gaat om een tussenstand, maar het is wel een goede indicatie. Nederland telt 408 gemeenten en we hebben er nu 292 in kaart gebracht”, aldus Ferdinand de Regt van WOZ Specialisten donderdag. “Veel gemeenten versturen de ozb-beschikking pas eind februari, daar ligt het piekmoment, dan is alles bekend.” 

Kanttekening
De Vereniging Eigen Huis plaatst wel een kanttekening bij de soms forse verhogingen. ,”Dit klinkt angstaanjagend, maar het vertelt maar de helft van het verhaal”, aldus een woordvoerder. “Er zijn twee componenten: de ozb en de waarde van een woning. Het moet proportioneel zijn. Als een gemeente de ozb met 10 procent verhoogt en je woning is 10 procent minder waard geworden dan blijft het bedrag in euro’s per saldo gelijk.” 

Volgens de vereniging geldt voor dure huizen in bijvoorbeeld Wassenaar of Laren mede om die reden een relatief lage ozb. “Huiseigenaren verwachten dat ze minder belasting gaan betalen als hun huis minder waard is geworden. Maar zo werkt het niet want dan zouden gemeenten allerlei voorzieningen niet meer op peil kunnen houden.” 

Niet zomaar
Gemeenten mogen de opbrengsten van de ozb overigens niet zomaar overal voor gebruiken. Het geld is bedoeld voor voorzieningen waar alle inwoners van kunnen profiteren, zoals zwembaden, bibliotheken en andere sociale- en culturele initiatieven. 

Bron: Dichtbij.nl