Het zou de slogan van De WAR kunnen zijn. Een broedplaats voor jonge artiesten in kunst en muziek. 15 jaar geleden begonnen in de Lasloods op de Wagenwerkplaats met op de bovenverdieping een “jem”ruimte waar jonge muziekliefhebbers zich konden uitleven met diverse instrumenten. Gewoon je gitaar, trompet of saxofoon meenemen en aansluiten bij wat er nog meer zat.

Uit deze “jem”sessie zijn heel wat bandjes of varianten in muziekstromingen ontstaan. Daarnaast konden artistiek aangelegde jongeren hun gedachten/ vormen en of kunstzinnigheid, zichtbaar maken.

De Lasloods was en is wat het is. Voorheen, na de 2e wereldoorlog, werd de Lasloods gebruikt om van korte spoorstaafjes een hele lange te maken. Of werden er wagons in gereden voor reparatie doeleinde. een doorgeef luik van wat aan de ene kant nog klein was, kwam er aan de andere zijde weer robuust en anders uit.

De keuze van Per Expressie was dan ook terecht, gezien de omschrijving van de Lasloods. Met de muziek, kwamen in die tijd ook de opmerkingen van de bewoners aan de Soesterweg. Het gebouw was niet geïsoleerd en “dreunde” nogal door. Men zag zich genoodzaakt het “beat”gedeelte te verkassen naar de “Bunker”. In eerste instantie achter de Wagenwerkplaats / spoorzijde. Deze bunker is echter in de loop der tijd gesloopt. Tegenwoordig gebruikt men de “bunker”naast de Verkeerstuin. Een van oorsprong gebouwde vesting waar de elektriciteitscentrale van de werkplaats was gevestigd.( Transformatorhuis)  Nu 15 jaar later, zie je alleen aan de fietsen voor de deur, dat het in gebruik is. te horen valt er niets.

Zaterdag 17 december 2016 liet men dan ook het 15 jarig jubileum niet voorbij gaan. Voor alle vrijwilligers die zich hadden en hebben ingezet bij Per Expressie was een mooi feest georganiseerd. Daar waar twee weken terug nog het toneelgezelschap WZAB hun voorstelling gaf, was nu het decor van een artistieke omgeving van kunst en muziek. Een podium met muziekinstrumenten en een drumstel stond klaar voor gebruik. Wie wilde mocht “Jemmen”. Aan de opbouw van de geluidsinstallatie te zien, werd die van een bepaald stadion in Amsterdam, overtroffen. Mega mengpanelen voor het licht en de D’j mocht ook niet klagen voor wat betreft zijn mengtafels.  Enige kunstwerken opgehangen aan het plafond en achter het podium een prachtig uitgelicht “vakken”spel.

Buiten was ook het een en ander veranderd. Toiletten waren geplaatst en men kon in de Jaccuzie of “hottub”. en ze waren echt heel erg warm. Schotten van hekwerk zorgde voor de nodige privacy  en het uit de wind houden van de badgasten. Ineens kreeg het “braakliggend”terrein een heel andere dimensie.

Om 18.00 uur werd voor alle vrijwilligers een maaltijd geserveerd, mede gekookt door Marlies Tjarks, vrijwilligster bij de Verkeerstuin. Aan lange tafels, met sfeervolle kaarsen was het goed vertoeven.

De hele avond zouden diverse muzikale stromingen, bands en solisten hun optreden doen..

Per Expressie gefeliciteerd met dit behaalde jubileum.

Stichting Per Expressie klust, samen met een hoop jonge enthousiastelingen, bij aan het kunst- en cultuurklimaat van Amersfoort. Door het organiseren van terugkerende evenementen krijgen jonge Amersfoorters een podium voor hun talent. Spontaniteit en originaliteit maken Per Expressie tot wat ze nu is, een jongerenplatform waar creativiteit voorop staat.

Per Expressie heeft twee locaties op de Wagenwerkplaats. Perron Expressie, de thuisbasis van Stichting Per Expressie, zit aan de voorzijde van de Laswerkplaats.  De BandBunker, de plek waar Amersfoortse bands kunnen repeteren en opnemen, is in het Transformatorgebouw op de Wagenwerkplaats

Verlag en fotoreportage Karel van Rooy.

Foto’s klik hier,.