AMERSFOORT – Op donderdag 8 November draait in De Lieve Vrouw een film over machtsmisbruik: Big boys gone bananas. Dit is de tweede film in de serie van Movies that Matter. De film gaat over een Zweedse documentairemaker die keihard aangepakt wordt door multinational Dole.

Op het Los Angeles Film Festival van 2009 wordt een documentaire ?vertoond van de Zweedse filmmaker, Fredrik Gertten. In deze documentaire is te zien dat de veldwerkers van Dole ziek worden van de pesticiden die tijdens het werk over hen heen gesproeid wordt. Dat is een boodschap die ‘s werelds grootste producent van fruit en groente niet aanstaat.Dole volgt het dramatisch slechte advies van haar PR bureau op: “het is eenvoudiger te leven met een slecht geweten, dan met een slecht imago.”Natuurlijk was het veel beter geweest om het signaal serieus te nemen en te kijken hoe samen verdere schade voorkomen kan worden.Dole start op basis van dat advies een keihard juridisch gevecht, gericht op de filmmaker, de producent en het filmfestival om het uitzenden van de documentaire tegen te houden. In de campagne worden deze organisaties bedreigd met financiële claims. Daarnaast wordt het belangrijkste slachtoffer verdacht gemaakt. In de film blijkt dat, dit in de Verenigde Staten een redelijk succesvolle aanpak lijkt. Dole krijgt echter te maken met een onverwacht boemerangeffect, omdat het geen rekening hield, met twee belangrijke zaken.

Allereerst zijn er cultuurverschillen. Misschien komt een bedrijf met deze praktijken weg in de Verenigde Staten, maar niet in Europa, en zeker niet in Scandinavië. In Zweden viel men massaal over dit verhaal. Het complete politieke landschap in Zweden sprak er schande over. En erger nog, de consumenten spraken winkels en restaurants aan. In Zweden kwam een kopersstaking op producten van Dole!

Daarnaast leven we in een tijdperk waarin verhalen zich sneller, en via een breder netwerk verspreiden dan ooit. Vroeger zou het verhaal misschien beperkt zijn gebleven tot Zweden. Anno 2012 is het een issue dat op het mondiale schaakbord gespeeld wordt. Waar Twitter, Facebook en blogs onafhankelijk en naast elkaar hun werk doen. Onrecht wordt snel en furieus door burgers en organisaties opgepakt.

Een machtige positie vereist bescheidenheid Burgers waarderen het niet wanneer grote bedrijven hun macht misbruiken. Zij verwachten meer en meer dat bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen. In deze documentaire wordt duidelijk dat Dole zich vergaloppeert met haar powerplay. Persoonlijk ben ik in elk geval wel klaar met Dole. Zoals Warren Buffet al zei: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Bron: Dichtbij, Menno Kuiper, Specialist in communicatie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Foto: MVOplossingen