DSC_3357Maandagavond 11 januari was er weer een “Men’s only” ‘Bier en Bijbel’ avond. Vanaf kwart over acht kwamen de mannen aangelopen en gefietst. Nadat de kinderen op bed gelegd waren en er hier en daar nog een verhaaltje voorgelezen had moeten worden, was het tijd voor mannen onder elkaar. In afwachting van de hoofdpersonen van de avond; de organisator, Simon en degene die de column leverde, Bart. Er was nog tijd dus eerst aan de koffie, om half negen zou de avond beginnen.

‘Bier en Bijbel’ is twee jaar geleden gestart eigenlijk als een soort vervolg van ‘Krant en Bijbel’, een groep studenten die de nieuwsitems bekeken en hoe daar mee te dealen vanuit bijbels oogpunt. Doordat de studenten van toen inmiddels ook getrouwd zijn en veelal in het rijke “bezit” van kinderen, werd de behoefte ook aangepast. Regelmatig wordt er door iemand een column geschreven en als bijdrage ingediend. Soms wordt daar met de hele groep over gesproken, soms ook in kleine groepjes, soms ook helemaal niet.

Het is niet alleen bedoeld voor mensen met een kerkelijke achtergrond, al zijn dat tot nu toe wel de bezoekers van de bijeenkomsten. Gezellig bij elkaar zijn, een goed gesprek met andere mannen en even weg van vrouw en kinderen. Of misschien gewoon in “de kroeg hangen met een goed excuus”, in elk geval pratende mannen onder elkaar.

Ngie 01Belangrijk daarbij is ook dat een en ander in het licht van geloof bekeken wordt, of het nu gaat om de politiek, of werken op een taxi en wat doe je dan met mensen die vragen naar “de buurt van de bezige dames”? Het kan allemaal ter sprake komen. En ja, tegenover God staat de Du(i)vel. Of het goed is om als gelovige de duvelsche drank te nuttigen, tja, die vraag kwam maandagavond niet aan de orde. Misschien is de vraag op een eerdere bijeenkomst aan de orde geweest? Gisteravond werd er in elk geval genoten van de drank, zonder overdaad!

Om half negen was het tijd voor de column deze keer verzorgd door Bart Schouten

DSC_3414‘De Lutherse Brandweer’ enkel opmerkingen over ‘Christelijke Politiek’

De discussie over de passage “bij de Gratie Gods” in onze wetgeving is onlangs weer opgelaaid, zo begon Bart z’n epistel (zie foto). Hier en daar werd even een “uitstapje”gemaakt naar een stukje familiegeschiedenis om vervolgens weer terug te komen bij het betoog.

De Lutherse Brandweer kwam terug als voorbeeld, want in Amsterdam kent men al bijna 200 jaar ‘de Lutherse Brandweer’ die z’n oorsprong heeft bij de oude Lutherse kerk.

Bart sloot de column af met: ‘Christelijke politiek is mensenwerk, maar wel bij de Gratie Gods!

DSC_3413Hierna werd er eerst in de groep gesproken. Er werd onder andere gesproken over koopzondagen en het wel of niet daarvan. De meesten waren van mening dat koopzondag op zich prima is, maar zelf maken ze er (liever) geen gebruik van. Kopen op zondag, net als op zondag naar het zwembad, zo is de mening binnen de groep, dat doe je niet. Of er op zondag wel bijvoorbeeld brandstof getankt wordt (bij een onbemande pomp misschien(?)) daar werd niet over gesproken.

Verder werd er gesproken hoe christelijke politiek uit te voeren, en de verbindingen die soms met andere partijen ontstaan zowel landelijk als lokaal.

Geleidelijk aan werden de gesprekken meer één op één, en liepen de gesprekken verder uiteen. Maar relaxt en gezellig leek men het wel te vinden. Geen verhitte discussies en geen overduidelijke verschillen in de meningen. Om ongeveer half elf werd geleidelijk aan de aftocht ingezet. De laatste keer ‘Bier en Bijbel’ althans in Café De Gooijer. Wanneer en waar de volgende ‘Bier en Bijbel’ gehouden wordt, is even afwachten.

Verslag en fotoserie – Ngie