DSC_3344Phoenix biertje, tja of het nog drinkbaar is? Van houdbaarheidsdatums had men nog niet gehoord in de jaren van de Phoenix brouwerij. De voor die tijd meest vooruitstrevende brouwerij in denken en marketing. Zo hadden zij als eerste een alcohol vrij biertje, en zagen zij de voordelen van merchandaise. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden de reclame uitingen vormgegeven door Nicolaas Petrus de Koo. N.P. de Koo is een bekend grafisch vormgever vanuit die tijd.

Onder de naam “Amersfoortsche Beiersch-Bier-Brouwerij” begon de brouwerij in 1873. In 1891 werd de naam al verandert in “Phoenix Brouwerij Coets de Bosson” In 1894 kwam de brouwerij in handen van de familie Meursing en heette de brouwerij: “Phoenix Brouwerij H. Meursing & Co.” Na nog een aantal naamswijzigingen, omzwervingen via o.a. Rotterdam is de merknaam toch blijven bestaan en het merk weer in Amersfoortse handen.

Inmiddels is in 2007 het merk Phoenix weer terug op de Amersfoortse markt op initiatief van twee enthousiaste bierliefhebbers Evert van der Linde en Onno Kleefkens. Onder Het Klaverblad Amersfoort VOF brachten zij zowel het Phoenix als het Klaver merk regionaal op de markt waarbij zowel de kroonkurk als de etiketten op de flessen gebaseerd waren op de ontwerpen van N.P. de Koo. Met ingang van 2010 is het initiatief voortgezet door Onno Kleefkens onder de naam Phetradico Bieren uit Hoogland. Dit is aan acroniem voor Phoenix Trading Company, een historische naam die ook door de Phoenix Brouwerij voor de export werd gehanteerd. Phetradico Bieren brengt als brouwerijhuurder kleinschalig bier, op fles en vat, op de lokale markt.

Bron: Wikipedia

DSC_3334Allerlei Phoenix merchandaise is met ingang van heden te bekijken in het Wijkmuseum Soesterkwartier, aan de Bonifatiusstraat 61. Ook de inmiddels oude uniformen en petten die gemaakt werden door de firma Hassing zijn er te bezichtigen. Verder ook een oude sanitaire voorziening, ook wel “de pot” genoemd. De reinigingsdienst en hoe die vroeger uitzag, het verschil met nu is goed te zien. Zeepfabriek De Duif, en alles wat met de Wascholinefabriek te maken heeft is in geuren en kleuren te beleven. Een breed scala informatie, ook over de koekjes fabriek van Meursing, En allerlei zaken die te maken hebben met wonen en werken in ’t Sasje.

Voor sommige aanwezigen was het herinneringen ophalenDSC_3290, voor anderen een verassende geschiedenisles, tijdens de feestelijke opening op zaterdag 21 november van de tweede tentoonstelling Werkzaam Soesterkwartier. De tentoonstelling werd geopend met de komst van een Ratelaar in de straat die aankondigde dat het tijd was om de pot te laten legen. Zeker is het weer een boeiende tentoonstelling geworden, met dank aan alle mensen die er hun goederen aan geleend hebben.

Weetjes:

Een asbak van de Phoenix brouwerij kwam van iemand uit ’t Sasje rond 1917, zo luid het verhaal van de huidige eigenaar.

Soesterweg 363 was het laatste huis met de sanitaire ton, ofwel daar kwam als laatste in de wijk een modern toilet.

De Duif zeep ligt aan de oorsprong van het huidige “Dove”.

DSC_3294Een geurige zeepje in de vorm van een handje werd uitgereikt in het kader van “schoon en samen”. Dit laatste ook zeker naar aanleiding van de ontwikkelingen in de wereld, “Samen zijn we sterker”, zo werd nadrukkelijk erbij gezegd. En zo werkt het ook, zeker hier in het Soesterkwartier!

Foto’s en verslag Ngie. Klik hier voor het fotoalbum.